20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Plastični otpad kao građa za kuće koje je uništio tajfun na Filipinima

Plastika u moru

Grupa entuzijasta na Filipinama osmislila je način da smanji plastični otpad u svojoj zemlji koja je pri vrhu liste država koje najviše zagađuju okeane plastikom.

Okupljeni u socijalnom preduzeću The Plastic Flamingo (The Plaf) prikupljaju otpad, čiste ga, suše, zatim cijepaju na komadiće i oblikuju u djelove koji mogu biti upotrebljavani kao građa za ograde, spoljni namještaj, pontone. Sada su u pregovorima sa drugim nevladinim organizacijama kako bi materijal mogao da se koristi u izgradnji kuća uništenih usljed udara tajfuna.
Do sada su prikupili 100 tona plastičnog otpada, a cilj im je da godišnje apcikliraju 2000 tona plastičnog otpada.
– To je 100% apcikliran materijal, u potpunosti napravljen od plastičnog otpada, dodajemo samo aditive i boje. Nema potrebe za odražavanjem, ne truli, ne lomi se – kažu u The Plaf i pozivaju građane da im donesu plastični otpad.
Prema Programu za životnu sredinu UN, godišnje se proizvede 300 miliona tona plastičnog otpada. Pandemija je dodatno otežala situaciju zbog povećane količine maski, rukavica, vizira, posuda za hranu za ponijeti, kao i pakovanja potrebnih za onlajn porudžbine. Ovogodišnji izvještaj Univerziteta u Oksfordu Naš svijet u brojkama upozorava da oko 80% plastike u okeanima dolazi iz azijskih reka, a samo Filipini doprinose trećini ukupne cifre. Ipak, ova zemlja nema jasnu strategiju kad je riječ o plastičnom otpadu.
– Ljudi ne znaju kako da odlože ovu plastiku i ona završava na deponijama ili u okeanima. Umjesto toga, možete je dati reciklažnom centru poput našeg i mi ćemo je apciklirati u bolje proizvode – kaže Allison Tan iz The Plaf.
 
/M. D./
Izvor:eKapija

Najčitanije