15.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Plava vreća – protiv morskog smeća

More je važan gospodarski resurs Hrvatske, koja još nema razrađen model praćenja i zbrinjavanja morskog otpada. “Plava vreća” moguće je rješenje za djelić toga problema.

Hrvatska je godinama sve traženija mediteranska nautička destinacija. No, kako broj nautičara raste, množe se ekološki problemi. Najočitiji su oni vezani za infrastrukturu, koja teško prati potrebe sve većeg broja ljudi na relativno malom prostoru, osobito ljeti.

Uz kanaliziranje otpadnih voda i sredstava za pranje brodica između marina i otvorenog mora, posebno je teško pitanje odlaganja smeća. Količina otpada se povećava, pa tako i potreba za njegovim zbrinjavanjem, a pogotovo reciklažom. Pritisak na komunalna poduzeća velik, a s njim se, čini se, bolje nose luke u sjevernoj nego u južnoj Dalmaciji.

Među mnogim ekološkim projektima, koje godinama provodi komunalno poduzeće “Ponikve eko otok Krk” jedan od novijih je “Plava vreća“. Ideja je u biti jednostavna, a namijenjena je savjesnim turistima: nautičarima, turistima i zaljubljenicima u prirodu, koji se žele minimalnim naporom uključiti u volontersko čišćenje obale od naplavina.

Cilj je akcije da svaki nautičar tijekom sezone sakupi barem jednu vreću naplavina.

Blue Bag

Prve plave vreće na hrvatskoj obali pojavile su se prije dvije godine, a u travnju ove godine projekt je dobio nagradu nacionalne naftne kompanije INA sa simboličnih pet tisuća kuna poticaja, kao najbolje realizirani projekt u natječaju “Zeleni pojas 2017”.

To je i primjer dobre saradnje udruge “Obala naših unuka”, od koje je ova inicijativa krenula, s komunalnim službama zainteresiranih marina i maloprodajnom mrežom benzinskih crpki za nautičare, čiji su se djelatnici pokazali iznimno aktivnima u distribuciji besplatnih vreća za otpad.

Najčitanije