17.9 C
Kotor

Slušaj online radio

“Plavetnilo” u Pomorskom muzeju

Pomorski muzej Kotor

U galeriji Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru, u petak 24. februara sa početkom u 19 sati biće otvorena izložba slika “Plavetnilo”, akademske slikarke Mersihe Resulbegović Mavrić.

Rođena je 1980. godine u Baru. Likovnu akademiju je završila u Cetinju 2005. godine na Odsjeku grafičku dizajn, u klasi profesora Mila Grozdanića. Imala je preko 60 kolektivnih izložbi i učestvovala u nekoliko kolonija (Ulcinjski Art simpozium itd. Bavi se grafičkim dizajnom, a profesor je likovne kulture u OŠ “Maršal Tito” – Ulcinj. Osnivač je Udruženja NVO “Naslijeđe”. Tokom 2020-2021.godine bila je predsjednica Rotary kluba Ulcinj. U godinama iza sebe, osim samog umjetničkog stvaralaštva, bavila se i priređivanjem različitih kulturnih događaja, ekoloških projekata, humanitarnih evenimenata i akcija. Učestvovala je u organizovanju individualnih izložbi svojih sugrađana, slikara i slikarki, sa kojima je imala i kolektivne izložbe. Jedan je od organizatora omaža umjetničkom stvaralaštvu grafičaru Rudiju Gogi.

Slike Mersihe Resulbegović Mavrić se ne poistovjećuju sa ljudskim licima, to su gotovo kosmički pejzaži, sudari hromatskih tačaka u konfliktnom mediju, nebeski i zemaljski pejzaži gdje se između vatrometa i kosmičkog pljuska izdvajaju okupljeni ljudi koji su potučeni društvom i snagom prirode, Bogom ili sudbinom. Slike su bojene jarko plavom bojom, u dvije ravni gore-dolje, između dvije obale i reljefa, koji se spajaju između vodenih površina.

Izložbu će otvoriti Radojka Abramović, rukovodilac muzejskog sektora Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor, a na istoj posjetiocima će se obratiti i autorka.

Izložba će biti otvorena za posjetioce do 10. Marta 2023.

Najčitanije