15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Plivački maraton Memorijal “Mario Dido Marić”

Tradicionalna 34. sportsko-turistička manifestacija, plivački maraton Memorijal “Mario Dido Marić” biće  organizovan danas, 25.jula, subota, na uobičajenoj ruti Njivice – plaža “Boka”, javlja Radio Herceg-Novi.

Maraton na relaciji Žanjic-Igalo pliva se od 1980. godine i predstavlja nastavak tradicije u Herceg – Novom, koja je započela prije II svjetskog rata, kada se plivao na relaciji Rose – Herceg Novi.
Ovj maraton posvećena je profesoru fizičke kulture JU SMŠ “Ivan Goran Kovačić”, Mariju Didu Mariću, koji je maraton oživio osamdesetih godina prošlog vijeka. Memorijalni maraton se posljednjih godina organizuje na potezu Njivice-Škver.

Maraton organizuje njegova porodica, a generalni sponzor je Opština Herceg Novi.

Interesovanje za maraton je, kao i svake godine, veliko ali će se tačan broj učesnika znati danas, po završetku prijavljivanja takmičara koji će preplivati trasu dugu 2.500 metara.

Didov sin Marko, koji je i predsjednik Organizacionog odbora, rekao je da su sve pripreme obavljene. Obezbijedjene su barke koje će od 16 sati sa Škvera prevoziti takmičare do Njivica. Na plaži hotela Riviera u Njivicama u 17 sati biće obavljeni ljekarski pregledi, a maraton startuje sat kasnije.

Plivački maraton
Plivački maraton

Prosječnom plivaču potrebno je oko 45 minuta da prepliva od Njivica do plaže “Boka” pa se oko 19 sati očekuje  dolazak plivača. Tu će tradicionalno biti dodijeljene nagrade za muškarce i žene: za I mjesta – pehari, medalje i po 200 eura, za II mjesta -100 eura i medalje i za III mjesta- 50 eura i medalje. Najstarijem i najmlađem učesniku maratona biće dodijeljene utješne nagrade, a za sve plivače obezbijeđeni su i diplome, suveniri i sendviči.

Najčitanije