9 C
Kotor

Slušaj online radio

Po prvi puta snimljen morski zmaj rubin

Morski zmaj
Morski zmaj

Istraživači oceanografskog instituta Scripps sa Sveučilišta California San Diego i Zapadnoaustralskog muzeja kraj obala zapadne Australije po prvi put u povijesti snimili su u divljini morskog zmaja rubina, novootkrivenu, treću vrstu morskoga zmaja.

Koristeći mini ROV snimali su područje arhipelaga Recherche i na snimci zamijetili dva morska zmaja rubina koji su na snimci vidljivi oko 30 minuta, što je dovoljno da se otkriju novi detalji o njihovoj anatomiji, staništu i ponašanju. Tako su mogli potvrditi da ova vrsta nema listolike “dodatke” kao druge dvije vrste, obični i “listoliki” morski zmaj. Njima to služi kao kamuflaža u morskoj travi i poljima algi gdje obično žive.

“Bio je to prilično nevjerojatan trenutak. Nisam mislila bi morski zmajevi mogli biti bez svojih ‘privjesaka’ koji ih tako prekrasno kamufliraju”, kazala je Josefin Stiller, pomorska biologinja sa Scripssa. Drugo iznenađenje je bilo kada su vidjeli da morski zmaj rubin ima zavijeni rep koji služi za hvatanje, sličan onome morskoga konjica, jer morski zmajevi inače nemaju takve repove. Čini se kako bi im mogao služiti da se uhvate za objekte u trenucima kad je voda uzburkana.

Istraživači su također primijetili da se hrani napadajući plijen, što je inače ponašanje karakteristično za tu vrstu koja može narasti do oko 25 centimetara. Koloracija pak pokazuje da obitavaju u područjima bogatima morskim spužvama, dok se do sada vjerovalo da to nije pogodan habitat za morske zmajeve. Vjeruju kako je morski zmaj rubin svoje dodatke izgubio u evoluciji, a crvena boja je pogodna za dublje vode gdje obitava.

www.scubalife.hr

Najčitanije