17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Počela druga faza Inicijative čiste energije za EU otoke

picula

Pod vodstvom belgijske konzultantske tvrtke za obnovljivu energiju 3E u Bruxellesu je započeo s radom konzorcij koji će sljedeće dvije godine provoditi aktivnosti Tajništva za otoke  u Inicijativi čiste energije za EU otoke, saopštio je ured zastupnika Tonina Picule u subotu.

Tajništvo će nastaviti aktivnosti iz uspješne prve faze u kojoj su sudjelovali i hrvatski otoci Brač, Cres, Hvar, Korčula i Lošinj i koji su izradili planove energetske tranzicije temeljem kojih će moći aplicirati za povlačenje europskih sredstava, a za regionalnog partnera izabrana je udruga Pokret otoka. Ured hrvatskog eurozastupnika u piropćenju podsjeća da je Tonino Picula za osnivanje Tajništva svojim amandmanom osigurao dva milijuna eura.

Tijekom sljedeće dvije godine Tajništvo će nastaviti pružiti europskim otocima podršku u području energetske tranzicije. Otocima koji se nisu angažirali u prvoj fazi te tek započinju dijalog, Tajništvo će i dalje pružati asistenciju za izgradnju zajednice i definiranje tranzicijskih strategija. Za one otoke koji su već pripremili tranzicijske planove te su spremni za implementaciju energetskih strategija, Tajništvo će podržati u oblikovanju konkretnih projekata te pronalaženju izvora financiranja.

Nova faza Inicijative čiste energije za EU otoke oslanja se na iskustvo dosadašnjeg rada Tajništva te će biti posebno usmjerena na detektiranje i eliminiranje tehničkih, socijalnih, financijskih, pravnih i političkih barijera s kojima se suočavaju otočki energetski projekti. Polazeći od pristupa „istraži, oblikuj, djeluj“ svakom otoku će se pružiti prilagođena tehnička pomoć za tranzicijske strategije, akcijske planove te konkretne energetske projekte. U proljeće 2021. očekujemo raspisivanje poziva na koji će otočani moći predati opise projekta te aplicirati za tehničku pomoć.

„Druga faza Tajništva za otoka potvrda je opravdanosti Inicijative čiste energije za EU otoke i jamac da će otoci ostati predvodnici europske energetske tranzicije. Pet hrvatskih otočnih zajednica je već sudjelovalo u radu Tajništva u njegovoj prvoj fazi te očekujem njihov daljnji angažman kao i uključivanje nekih novih otoka. Energetska tranzicija je izvrsna prilika za privlačenje investicija i otvaranje novih zelenih radnih mjesta na otocima, ali i za doprinos u borbi protiv klimatskih promjena čije posljedice svi osjećamo. Hrvatski otoci imaju izvanredne potencijale i ako je suditi po rezultatima iz prethodne dvije godine rada Tajništva, imamo razloga biti optimistični“, izjavio je Picula povodom početka druge faze rada Tajništva za otoke, navodi se u priopćenju ureda zastupnika.

Aktivno sudjelovanje otočana je ključno pa je Tajništvo najavilo i provedbu Energetske Akademije kroz koju će angažirati otočne zajednice da djeluju na lokalnoj razini i preuzimaju aktivnu ulogu u projektima energetske tranzicije na svojim otocima. Nova platforma pod nazivom Otočka tržnica otočke projekte će povezivati s investitorima i tehnološkim rješenjima, a osniva se i novi otočki think-tank koji će okupiti dionike sa svih razina vlasti s ciljem uklanjanja pravnih i regulatornih barijera energetskoj tranziciji otoka.

Picula je predsjednik Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja u Europskom parlamentu, a još 2017. podnio je amandman u sklopu projekta ‘Jačanje suradnje oko klimatske akcije na otocima unutar i izvan EU kroz stvaranje otočnog identiteta’ te osigurao 2 milijuna EUR za osnivanje Tajništva za otoke.

Radilo se o prvom radnom tijelu u povijesti EU koje je isključivo na raspolaganju otočanima, ali istovremeno i ispomoć Komisiji u prilagodbi postojećih politika i fondova za energetiku na otocima. Uspjeh prve faze Tajništva i novi Piculin amandman na proračunu za 2020. godinu, osigurali su dodatna dva milijuna eura za drugu fazu i tehničku pomoć otocima oko prijava na europske projekte za prelazak na obnovljive izvore energije.

Tajništvo u fazi nastavlja suradnju s udrugom Pokret Otoka kao regionalnim partnerom koji će iduće dvije godine predstavljati i podržavati energetsku tranziciju hrvatskih otoka, objavila je u petak mreža Pokret otoka ističući svoju ulogu svojevrsnog “mosta” između otočnog stanovništva, lokalnih i regionalnih samouprava, nacionalnih tijela javne vlasti i Europskih institucija.

Pokret otoka je udruga koja pomaže i promovira otoke i život na hrvatskim otocima i zagovara djelovanje u smjeru održivog razvoja.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije