12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Počela izrada Due Mari virtuelne turističke rute – Mapiranje i digitalizacija kulturno-istorijskih potencijala CG

Prčanj foto Z.Nikolić
Ministarstvo ekonomskog razvoja partner je na tematskom projektu pod nazivom “DUE MARI” koji se finansira iz INTERREG IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora, čija realizacija je otpočeta sredinom 2019., a rok završetka je maj 2022. godine. Program obuhvata teritoriju Crne Gore, Albanije i italijanskih regija Pulja i Molize.
Cilj projekta je izrada Due Mari virtuelne turističke rute, koja će u slučaju Crne Gore imati najmanje 250 lokaliteta, odnosno kulturno−istorijskih i prirodnih dobara, obrađenih u 360 VR formatu. Sadržaj će biti dostupan na zajedničkoj online platformi Due Mari projekta. DUE MARI ruta će povezivati sve tri države, a sa kojom se u budućnosti može aplicirati za sertifikat Savjeta Evrope.
Vodeći partner na projektu “DUE MARI” je Ministarstvo turizma i životne sredine Republike Albanije, a ostali partneri su, iz Italije – regionalne vlasti nadležne za turizam regija Molize i Pulja, Innova Puglia, a iz Crne Gore Ministarstvo ekonomskog razvoja i Nacionalna turistička organizacija, te Ministarstvo kulture kao pridruženi partner.
Ministarstvo ekonomskog razvoja je na projektu potpisalo ugovor sa hrvatskom kompanijom 360PROVIDEO koja će do kraja tekuće godine realizovati 360 VR snimanje i postprodukciju za sve lokalitete. Sem što će se sadržaj naći na platformi projekta, obezbijediće se i link sa vebsajtom Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.
Na ovaj način se nastoji unaprijediti turistička ponuda destinacije, ali i istovremeno destinacija učiniti vidljivijom za potencijalne posjetioce. Ovo je u skladu sa vodećim prioritetima u turizmu, gdje se prednost daje inovacijama i digitalnoj transformaciji.
Kroz ovaj, ali i neke buduće projekte, radiće se na prilagođavanju crnogorske turističke ponude globalnim tokovima i na taj način promovisanju nesvakidašnjih ljepota i potencijala Crne Gore. Sigurni smo da će platforma DUE MARi samo zagolicati maštu posjetilaca, ali da će po istinsko i nezaboravno iskustvo doći u Crnu Goru.

Najčitanije