25.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Počela rekonstrukcija kontrolnog tornja aerodroma u Tivtu

Aerodrom Tivat
Aerodrom Tivat

Podizanjem velikog građevinskog krana i formiranjem gradilišta, u Tivtu su juče i konkretno započeli građevinski radovi na oko 4 miliona eura vrijednom projektu rekonstrukcije postojećih i izgradnje prostorija tzv. Aerodromske kontrle letjenja Tivat (AKL).

Posao obavlja konzorcijum koji čine kompanije „Eurozox“ iz Danilovgrada i „Tehnogradnja“ iz Podgorice, a radovi bi trebalo da budu završeni u maju naredne godine.

U skladu sa Državnom studijom lokacije „Aerodrom Tivat – sektor 24“ i građevinskom dozvolom koju je u junu ove godine izdalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, predviđeno je da se obavi detaljna rekonstrukcija postojećeg kontrolnog tornja aerodroma Tivat visine 37 metara, te da se na sada slobodnoj parceli u njegovom podnožju, podigne novi objekat spratnost P+1. Sve zajedno, novi objekti AKL Tivat imaće 1.387 kvadrata površine i u njima će raditi 30 zaposlenih.

 Na aerodromu Tivat
Na aerodromu Tivat

U objektu ispod tornja smjestiće se meteo-služba, kancelarije AKLTivat, tehničke prostorije i tzv. aerodromski biro (flight information office). Sam toranj će biti detaljno rekonstruisan jer će se srušiti postojeća kupola i prostorije tehničke sale koja se nalazi odmah ispod aktuelne kupole. Na tom nivou napraviće se nova moderna kupola sa najmanje 80 kvadrata korisne površine u kojoj će istovremeno moći raditi pet kontrolora.Na etaži ispod, izgradiće se nove prostorije za odmor kontrolora, učionica i sanitarni čvor, a toranj će pored najmodernije komunikacione i IT opreme, dobiti i panoramski lift.

Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore SMATSA iz Beograda koja finasira radove, je najavila da će novi aerodromski kontrolni toranj u Tivtu sa pratećim objektom imati posebno atraktivan i reprezentativan arhitektonski izgled, a njegov projekat „potpisuje“ konzorcijum „Mašiniprojekt Kopring“ i „Cepting“ iz Beograda sa vodećim projektantom, arhitekticom Gordanom Đuranović na čelu.

Dok se budu izvodili glavni radovi, Aerodromska kontrola letjenja Tivat će se, sa tornja koji se rekonstruiše, privremeno izmjesti u poseban kontejner sa opremom, lociran na drugom mjestu u zahvatu tivatske vazdušne luke.

Izvor:S. L.

Najčitanije