19 C
Kotor

Slušaj online radio

Počele pripreme za realizaciju još jednog megalomanskog projekta u Tivtu

Animacija izgleda dijela budućeg kompleksa u Ruljini

Kompanija Monte-Co iz Budve kao investitor, započela je pripreme za realizaciju još jednog velikog, više desetina miliona eura vrijednog projekta izgradnje stanova i poslovnih protora za prodaju i iznajmljivanje u Tivtu.

Riječ je o velikom kompleksu mješovite namjene predviđenom Urbanističkim porijektom „Ruljina“ na prostoru istoimenog lokaliteta u tivatskom naselju Donja Lastva. UP Ruljina obuhvata skoro 22.000 kvdarata površine sada neizgrađenog zemljišta, a koje je podijeljeno na šest urbanističkih parcela u dva bloka. Sve parcele u vlasništvu su firme Monte-Co.

Prema planu, ovdje će se u 14 objekata, graditi ukupno 351 stan i nekoliko desetina poslovnih prostora. Ukupan broj korisnika prostora je 694, od čega je 101 zaposlenih, 389 stalnih i 212 sezonskih stanovnika. Indeks zauzetosti ovih šest urbnbanističkih parcela je 0,32, indeks izgrađenosti 1,37, dok čitav kompleks prema JUP Ruljina, mora sadržati 44,67% otvorenih i zelenih površina. Prema Planu, ovdje je predviđena gradnja ukupno 30.151 kvadrata bruto građevinske povšrine nadrzemnih etaža objekata, odnosno 27.463 kvadrata u podzemnim etažama u kojima će biti i garaže sa ukupno 549 parking mjesta.

Glavni državni arhitekra i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizama nedavno su dali formalnu saglasnost na idejna riješenja objekata u dijelu novog kompleksa – njegovom Bloku 2. a koje je izradila firma „Tim Priojekt“ iz Budve, predvođena arhitekticom Tanjom Rađenović.

Mjesto na kojem će se graditi kompleks u Ruljini

Dobijene su saglasnosti na idejna riješenja tri lamele koje će se graditi na urbanističkoj parceli UP6, gdje će se raditi objekti spratnosti dvije podrumske etaže, prizemlje, četiri sprata i potkrovlje, ukupne bruto-građevinske površine 6.135 kvadrata. Ove tri lamele sadržaće 68 stanova i 18 poslovnih prostora.

Glavni državni arhitekta dao je saglasnost i na idejno riješenje tri lamele na urbanističkoj parceli  UP5. Objekti ukupne bruto građevinske površine 5.266 kvadrata iste su spretnosti kao i lamele na sudjendoj parceli, a sadržaće 64 stana i 12 poslovnih prostora.

Posljednja dobijena saglasnost državnog arhitetke odnosi se na objekte planirane na urbanistilkoj parceli UP4 gdje je predviđena izgradnja dviju lamela ukupne bruto-građevinske površine 3.070 kvadrata. U ovim objektima biće 44 stana i 16 poslovnih prostora.

„Monte-Co“ je proteklih dana uz saglasnost Opštine Tivat, obavio manje pripremne radove za početak izgradnje ovih ukupno osam novih objekata, ali kompanija još nije podnijela formalni zahtjev za obračun naknade za uređenje građevinskog zemljišta (komunalija) čije je plaćanje uslov da bi ona mogla prijaviti gradnju i otpočeti sa konkretnim građevinskim  radovima u Ruljini.

Izvor:S.L.

Najčitanije