26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Počeli radovi na obnovi spomen obilježja

Počeli radovi na obnovi spomen obilježja

Radovi na spomen obilježjima u Velikom gradskom parku u Tivtu (Spomenik narodnom heroju Milanu Spasiću i narodnom heroju Sergeju Mašeri; Spomenik u čast 31. oktobra 1918. godine, dana podizanja flotne zastave Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca; Spomen ploča osnivaču velikog gradskog mornaričkog parka), počeli su danas, 17. novembra 2018. godine.

Prvo izvođenje konzervatorsko-restauratorskih radova planirano je na Spomeniku narodnom heroju Milanu Spasiću i narodnom heroju Sergeju Mašeri.

Za izradu konzervatorskih projekata, ali i izvođenje radova na spomenicima, zadužena je firma “Projektor” doo. Konzervatorski projekti urađeni su u skladu sa Rješenjima o konzervatorskim uslovima izdatim od strane Ministarstva kulture, odnosno Uprave za zaštitu kulturnih dobara, a na zahtjev Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti, dok je nadzorni organ nad izvođenjem radova firma “PLAN B Consulting & Design”.

Zvaničnom otvaranju radova, prisustvovali su predstavnice Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti, sekretarka mr Dubravka Nikčević sa saradnicama Vesnom Radnjić i Anom Ivanović, direktor Komunalnog preduzeća Vlado Đukić, tim firme “Projektor” na čelu sa arhitektom – konzervatorom Katarinom Nikolić Krasan, kao i Dejan Palibrk iz firme “PLAN B Consulting & Design”.

“Poslije dužeg niza, ne godina, nego decenija, krećemo sa jednim veoma značajnim projektom kad je u pitanju zaštita i obnova spomen obilježja. U ove radove smo ušli nakon jedne duže zakonske procedure koja se ticala postupka javnih nabavki gdje je firma “Projektor” iz Tivta izabrana da radi projekat i izvođač je radova, dok je nadzorni organ firma “Plan B” iz Podgorice. Očekujemo da ćemo za nekih 15-20 dana biti u prilici da spomenik Spasiću i Mašeri zasija punim sjajem, a onda krećemo sa radovima i na ostala dva spomen obilježja”, istakla je sekretarka Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti, Dubravka Nikčević.

Katarina Nikolić Krasan, arhitekta – konzervator firme “Projektor” kazala je da je korektna saradnja firme sa Opštinom Tivat započeta prije ljeta, a da se sada nastavlja.

Počeli radovi na obnovi spomen obilježja

“Mi smo krenuli sa konzervatorskim istraživanjima ova tri spomenika, dobili saglasnost nadležne Uprave i danas krećemo sa radovima. Formirali smo gradilište, otvorili građevinski dnevnik i na taj način radovi zvanično počinju. U našem timu, pored naših majstora koji su specijalizovani za rad na spomenicima kulture i koje predvodi Jugoslav Vuković, tu je i kolega Božidar Jovićević konzervator restaurator za metal. On će biti zadužen naročito za tretman biste Spasića i Mašere i reljefne table koja se nalazi ispod njega Tu je i koleginica Magdalena Radunović koja je restaurator za kamen, kao i ostali tim našeg studija. Nadam se da će nas poslužiti i lijepo vrijeme. Ne kao danas. Ovo nijesu komplikovani, ali jesu delikatni radovi. Naročito na bistama na kojima se vidi odsustvo konzervatorske ruke.  Malo su izgrebani i imaju manjih oštećenja koje ćemo sanirati. Logističku podršku, veoma važnu, daće nam Komunalno preduzeće Tivat”, dodaje Nikolić Krasan.

Prisutnima se ovom prilikom obratio i direktor Komunalnog preduzeća, Vlado Đukić koji se zahvalio Sekretarijatu za kulturu koji je pokrenuo inicijativu.

“Ovo je mnogo značajno za naš Gradski park koji održava i čuva Komunalno preduzeće. Nadam se da će se radovi izvesti kvalitetno. Imam puno povjerenje”, zaključio je Đukić.

Izradu projekata i sprovođenje konzervatorskih radova finansirala je Opština Tivat u iznosu od 14.950,00 eura.

Najčitanije