12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Počeli radovi na obnovi zgrade budućeg Generalnog konzulata RH u Kotoru

Rekonstrucija zgrade budućeg Generalnog konzulata u Kotoru – foto Boka News

Radovi na obovi zgrade budućeg Generalnog konzulata Republike Hrvatske u staroj jezgri grada Kotora počeli su ove sedmice na temelju provedenog javnog konkursa.

Posao obnove zgrade, vrijedan 235.000 eura, dobila je tvrtka „Bombeton d.o.o. Cetinje“. Radovi će trajati četiri mjeseca, tako da je useljenje u novi radni prostor planirano za jesen ove godine

Generalni konzulat Republike Hrvatske godinama je planirao obnovu i stavljanje u funkciju zgrade (bivšeg Dom pomoraca), koja je već dvanaest godina u vlasništvu Republike Hrvatske.

Zgrada je podignuta  u 19. stoljeću u jezgri Starog grada Kotora, i kao takva dio je njegove prirodne i kulturno-povijesne baštine, upisane na Popis Svjetske baštine UNESCO-a.

„Osim što će obnovom zgrade Generalni konzulat Republike Hrvatske dobiti primjeren prostor za rad, budući da je sadašnji iznajmljeni prostor krajnje neprikladan, čime će se uštedjeti i na troškovima najma, još je važnije što će se spriječiti daljnje propadanje imovine Republike Hrvatske i što će ona napokon biti stavljena u funkciju, uz ostalo i na dobrobit hrvatske zajednice u Boki kotorskoj, svih stranaka koje se obraćaju Generalnom konzulatu, kao i na dobrobit grada Kotora“ – kazala je za Boka News mr. sc. Jasminka Lončarević, generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru.

Rekonstrucija zgrade budućeg Generalnog konzulata u Kotoru – foto Boka News

Prilikom posjete Crnoj Gori hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića u julu 2008. potpisan je Ugovor o ustupanju nekretnine, zgrade bivšeg Doma pomoraca, bez naknade Republici Hrvatskoj.

Najčitanije