13 C
Kotor

Slušaj online radio

Počeli radovi na rekonstrukciji šetališta na koje Igalo čeka više od 50 godina

Šetalište Igalo

U Igalu kod Titove vile počelo je izvođenje radova na rekonstrukciji Šetališta Pet Danica. Radi se o prvoj fazi ovog projekta – dionici od Titove vile do početka I faze Instituta “Dr Simo Milošević”, dok će druga faza biti izvedena nakon ljeta i obuhvatiće trasu od I faze Instituta do vile „Galeb“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo 3,5 miliona eura, a kako je tokom obilaska terena istakao predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić u pitanju je jedan od najvećih i najvrijednijih projekata na izgradnji komunalne infrastrukture na koji Igalo čeka više od 50 godina.

Prema njegovim riječima, realizacijom ovog projekta Igalo će dobiti jednu od najkvalitetnijih dionica šetališta, koja je ujedno i najfrekventnija – predviđena je izgradnja nove javne rasvjete, postavljanje nove atmosferske i fekalne kanalizacije, popločavanje šetališta, ali i jedan novitet na Šetalištu Pet Danica – postavljanje električnih “potapajućih stubića” koji će onemogućiti kolski saobraćaj u periodu kada nije predviđen za vozila bez posebne dozvole.

Šetalište Igalo

“Njihovom ugradnjom će po prvi put na šetalištu biti primijenjeni kao ograničenje za kretanje vozila, tako da se više neće moći ulaziti vozilima na šetalište, osim u periodu koji je odlukom predviđen za to, i to za vozila sa posebnim dozvolama. Nastavićemo dalje kada je u pitanju rekonstrukcija šetališta od Meljina do Hotela Plaža. Na taj način ćemo dobiti kompletno popločano i uređeno šetalište od Igala do Meljina”, naglasio je predsjednik Katić.

Radove su danas obišli i potpredsjednik Opštine, Mirko Mustur, direktor preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Boro Lučić, sekretar za komunalne djelatnosti Vasilije Seferović, sekretar za prostorno planiranje i izgradnju Vladislav Velaš, direktor Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, Aleksandar Kovačević i saradnici (koji će i vršiti nadzor nad ovim projektom), kao i predsjednik Mjesne zajednice Igalo, Zoran Savković.

Radove izvodi firma „Briv Construction“ koja je kao najpovoljniji ponuđač izabrana na tenderu. Ugovorom je predviđeno da se ovaj projekat radi u dvije faze: prva faza radova od Titove vile do početka I faze Instituta “Dr Simo Milošević” će biti završena do 15. maja, odnosno do početka ljetnje turističke sezone, dok je početak druge faze radova predviđen za 01.10.2023, odnosno nakon završetka ljetnje turističke sezone.

Sredstva za rekonstrukciju dijela šetališta u Igalu opredijeljena su kapitalnim budžetom Vlade Crne Gore i Ugovorom o realizaciji potprograma potpisanim između tadašnje Uprave javnih radova i Opštine Herceg Novi. Obaveza Opštine bila je izrada projektne dokumentacije, raspisivanje tendera za izbor izvođača i izbor nadzora. Radovi se izvode prema glavnom projektu koji je izradio „Oliver-ing“ d.o.o. Budva, a reviziju je izvršio „Diagram“ d.o.o. Podgorica.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije