18 C
Kotor

Slušaj online radio

Počeo 21. Kotorski ljetnji internacionalni karneval uz Gradsku muziku, mažoretke i akrobatik timove “Fešte”

Ovogodišnji 21. Kotorski Ljetnji Internacional karneval počeo je sinoć defileom Gradske muzike i mažoretki kroz Stari grad, svečanim podizanjem karnevalske zastave, dok je pravi spektakl nastupio na Ljetnoj pozornici gdje je mnogobrojna publika uživala u 28. koncertu mažoretki i akrobatik timova „Fešte“, pod nazivom „Svi smo mi fešta“.

Veliko zadovoljstvo posjećenošću i reakcijama prisutnih izrazili su organizatori manifestacije, članovi Nevladinog udruženja (NVU) “Fešta”, koji navode da je ovo naznaka još jednog jako uspješnog Kotorskog Ljetnjeg Internacionalnog karnevala.

“Mažoretke iz “Fešte” su pripremile zaista jedan spektakularan koncert, koji će se dugo pamtiti, koji je pun emocija. U publici su bili roditelji djece, kao i brojni gosti koji su u Kotor došli radi otvaranja karnevala. Mogu da kažem da sam prezadovoljan. I ako se po jutru dan poznaje, nadam se da će ova dva naredna karnevalska dana biti onakva kako smo ih i zamislili,” istakao je predsjednik NVU “Fešta”, Vasilije Bajrović.

Mažoretke

Da će ovo biti još jedna odlična karnevalska fešta potvrđuju i najave o dolasku mnogobrojnih karnevalskih grupa iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Italije. ali i predstavnika evropskih karnevalskih gradova. Tu će biti i prijatelji karnevala iz Crne Gore: Tuzi, Herceg Novi, Tivat, Budva. Za 21. izdanje su se posebno potrudili i domaćini, karnevalske trupe iz Kotora.

“Kotorske karnevalske grupe su se ponovo pokrenule i probudile iz sna u koji nas je uvela pandemija. Šili su svoje maske, te će biti brojne karnevalske grupe koje će učiniti sve kako bi Kotor još jednom bio karnevalski grad, da svi još jednom osjete šta znači karneval u Kotoru, kao kolijevci karnevala. Kotor baštini ovu tradiciju preko 500 godina, tako da tu ne može biti greške. Moja generacija i NVU “Fešta” smo preuzeli jednu veliku obavezu od naših starih da prenesemo našu karnevalsku tradiciju na nove generacije. Puno radimo da sva ta djeca zavole karneval i da sva ta djeca zavole Kotor, da bi sutra, kada se mi malo povučemo, oni preuzeli i prenijeli to dalje,” ispričao je Bajrović.

Vasilije Bajrović

Da je tradicija karnevala i mažoret plesa u sigurnim rukama, pokazao je nastup preko 150 članica plesnog kluba “Fešta” koji već 18. godina posluje u sklopu istoimenenog NVU.

“Čast i privilegija je roditi se i živjeti u Kotoru, jer nekako sve što je vezano za ples, ritam, muziku, nekako je lakše ako krene iz Kotora. U “Fešti” je puno djece, konkretno, u trenutnom timu je preko 150 djevojčica koje su večeras plesale. Zaista je veliki izazov uskladiti devet grupa, pet mažoret i četiri gimnastičkih, da sve funkcioniše kao sat, da se ne čeka između koreografija, da djevojčice koje plešu na oba smjera stignu sve. Finale našeg svakog koncerta je naša takozvana Produkcija, koju ste mogli da vidite na samom kraju. Radi se o koreografiji koja mora trajati oko 15 minuta i tokom koje na sceni mora biti minimum  50 djece. Mi nekako godinama rušimo te rekorde i uvijek imamo preko 100 djece. Večeras se 137 djevojčica mijenjalo na sceni tih 15 minuta, sa raznim mažoret i akrobat rekvizitima. Vidjeli ste vatru, lampice, štapove, krila, akrobat i mažoret elemente kroz jednu filmsku muziku,” ispričala je koreografkinja i trenerica “Feštinih” mažoretki, Mirjana Miljanović.

Gradska muzika

Ovim nastupom je dokazano da će se tradijicija maškaranja i mažoret plesa nastaviti i kroz mnoge generacije u budućnosti, a nakon trijumfalnog nastupa Produkcije uslijedio je senzacionalni vatromet koji je zaokružio spektakularnu prezentaciju prve večeri 21. Kotorskog Ljetnjeg Internacionalnog karnevala. Ipak, ovo je bila tek uvertira za uzbudljivi i zabavni program koji će obilježiti ostala dva dana karnevalskih fešti.

“Večeras nas na glavnom gradskom trgu očekuje veliki Abrum gdje će sa nama biti svi naši karnevalski prijatelji iz regiona koji su došli da uveličaju i da se provedu na našem karnevalu, tako da ćemo svi zajedno napraviti jedan đir kroz Kotor i siguran sam da će večeras Kotor biti najmaškaraniji grad u regionu. Nakon toga počinjemo i muzički dio programa, u 22h na Pjaci od sata, po prvi put u Crnoj Gori će nastupiti grupa „Polkaholiki“, mladi bend koji nevjerovatno osvaja region svojim muziciranjem. Gdje god sam ispratio njihov nastup bilo je prepuno, bila je prava atmosfera. Obećali su da će u Kotoru biti prava karnevalska atmosfera. Oni će svirati do nekih 23:45h, a nakon toga Nina Badrić ima svoj koncert takođe na Pjaci od sata,” najavio je Bajrović ispred NVU “Fešta”

Kulminacija trodnevnog programa Kotorane i mnogobrjne goste očekuje u subotu, 12. avgusta, kada će grad ispuniti prava magija maškaranja i dobre zabave.

Kapo

“12. avgust je rezervisan za Karneval. Karnevalska povorka će krenuti od Ljetnjeg bazena glavnom gradskom saobraćajnicom. Imaće svoje predstavljanje karnevalskih grupa ispred glavnih gradskih vrata. Nakon toga se svi selimo u Stari grad gdje počinje prava karnevalska noć. Noć za koju slobodno mogu da kažem da nema ama baš nijedan karnevalski grad. Imaju veće karnevale i imaju mnogo veće finasije, ali onu zabavu koju Kotor pruža u noći karnevala garantujem vam da nemaju nigdje,” saopštio je Vasilije Bajrović kao organizator Kotorskog Ljetnjeg Internacionalnog karnevala.

Mažoretke

Kako bi karneval bio ugodno iskustvo za sve, organizatori podsjećaju da će u subotu, 12. avgusta, saobraćaj na potezu od Ljetnjeg bazena do kružnog toka kod glavne Pošte, zbog prolaska karnevalske povorke, biti zatvoren od 20 i 45 minuta. Takođe, priobalni put od samoposluge „Aroma“ u Dobroti do Ljetnjeg bazena biće zatvoren od 14 časova do završetka karnevalske povorke.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije