20 C
Kotor

Slušaj online radio

Početak prijateljske saradnje Herceg Novog i Inđije

Početak prijateljske saradnje Herceg Novog i Inđije

Herceg Novi i Inđija započeli su prijateljsku saradnju, a prvi zvaničan korak u povezivanju dva grada učinjen je posjetom delegacije Opštine Herceg Novi, na poziv Opštine Inđija.

Razvoj turizma i privrede biće osnovni cilj saradnje, poručeno je nakon prijema koji je predsjednik Opštine Inđija, Vladimir Gak upriličio za delegaciju Herceg Novog, na čelu sa predsjednikom Opštine, Stevanom Katićem.  Na sastanku je dogovoreno da će uprave dva grada u narednom periodu raditi na ispunjavanju preduslova za potpisivanje sprazuma o bratimljenju.

„Očekujemo uzvratnu posjetu Herceg Novom i da proceduralne stvari završimo što prije, odnosno da Skupština opštine Inđija i Skupština opštine Herceg Novi usvoje povelje o prijateljstvu i bratimljenju, kako bismo formalno i pristupili potpisivanju tog sporazuma“, kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

„Zaista pričamo o jednom suštinski bratskom i prijateljskom odnosu između Inđije i Herceg Novog. Veliko mi je zadovoljstvo što možemo da kažemo da je upravo Herceg Novi prva opština iz Republike Crne Gore koja će se bratimiti sa Inđijom“, kazao je predsjednik Opština Inđija, Vladimir Gak.

Imajući u vidu da je Herceg Novi turistički, a Inđija privredni centar, čelnici dva grada saglasili su se da će ove oblasti biti u fokusu bilateralne saradnje. Uz to, u planu je da spona među dvije opštine bude sport, jer brojne ekipe iz ovog sremskog grada zimske pripreme organizuju na hercegnovskoj obali, kao i povezivanje u oblasti kulture.

„Herceg Novi je grad kulture, koji ima ubjedljivo najviše kulturnih dešavanja i manifestacija u odnosu na druge opštine u Crnoj Gori, to su festivali koji imaju tradiciju, kao što je Praznik mimoze koji traje više od 50 godina. Naš karavan Praznika mimoze obično tokom januara i februara najavljuje festival obilazeći gradove, tako da će svakako i Inđija biti na toj ruti već za sledeću godinu“, rekao je Katić.

On je dodao da ozbiljan potencijal za uspostavljanje razmjene ideja i praksi postoji kada je u pitanju razvoj zdravstvenog turizma, s obzirom da Herceg Novi ima Institut Igalo, a Inđija banju Stari Slankamen.

„Želimo ozbiljnu saradnju kada pričamo o onome od čega ljudi žive, a to su privreda i turizam, ali naravno da je suština u nečemu što ostaje iza nas, a to je da za naše opštine, za našu djecu ostavimo poznanstva, prijateljstva i najbolje moguće utiske koje će svako od njih ponijeti iz bratskog i prijateljskog grada“, poručio je Gak.

Najčitanije