13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Počinje izgradnja nove ACI marine u Slanom

Photo: Boka News
Photo: Boka News

Tvrtka ACI d.d. Opatija, koja posluje sa 21 marinom koje se protežu od Umaga do Dubrovnika, u ponedjeljak 27. listopada otvorit će radove na igradnji nove marine u Slanom. Kako se neslužbeno saznaje, Uprava ACI-ja odlučila je svoju novu marinu nazvati po Veljku Barbieriju, osnivaču kompanije, u čije je vrijeme izgrađeno 20 marina i preuzeta marina u Komolcu, te udareni temelji razvitku nautičkog turizma. Veljko Barbieri, koji je preminuo lani u 84. godini, cijelu svoju karijeru posvetio je izgradnji ACI-ja. Odluka o imenovanju marine njegovim imenom bit će priopćena na otvorenju radova u Slanom.

Izgradnja nove ACI marine prvi je kapitalni projekt tvrtke ACI d.d. nakon dugog niza od 24 godine od zadnje izgrađene ACI marine. Ukupna investicija izgradnje nove marine iznosi 60 milijuna kuna, od čega se 40 milijuna kuna izdvaja za izgradnju kopnenog dijela.

Ugovor o izvođenju radova na novoj marini prethodno je potpisan s odabranim izvođačima, zajednicom ponuditelja, tvrtkama Pomgrad inženjering d.o.o. i Lavčević d.d.

Ugovorom su obuhvaćeni radovi na izvođenju kopnenog dijela ACI marine Slano i trafostanice. Kopneni sadržaji koji će se u narednom razdoblju izgraditi obuhvaćaju zgradu recepcije marine, zgradu za ugostiteljske sadržaje sa zatvorenim, natkrivenim i otvorenim površinama, prodavaonice, radionicu, vanjski bazen s pratećim prostorom i plohama za sunčanje, sanitarije za nautičare te parkiralište za 100 vozila. Ugovor podrazumijeva i krajobrazno uređenje površina buduće marine i uređenje postojećeg vodotoka te izgradnju obalnog puta sa proširenjima i šetnicom.

Direktorica ACI-ja, dr. sc. Doris Peručić, naglasila je: „Ovo je jedan od kapitalnih projekata ACI-ja koji smo konačno, nakon dugog niza priprema, uspješno doveli do realizacije. Zahvaljujem svima koji su radili na projektu na zaista velikom uloženom trudu, a ujedno i najavljujem da ćemo i u narednom periodu realizirati značajne projekte važne za daljnji razvoj ACI-ja.“

Po dovršetku radova na kopnenom dijelu marine pristupit će se i gradnji morskog dijela marine koji podrazumijeva postavljanje valobrana, pontona te sidrenog sustava.

Otvaranje nove ACI marine Slano očekuje se početkom sljedeće nautičke sezone. Marina Slano raspolagat će kapacitetom priveznih mjesta za 200 plovila duljine od 11 do 25 metara.

Najčitanije