15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Počinje izgradnja skoro osam kilometara duge ceste na Luštici – od Rosa do Luštice Bay

Luštica – foto meanderbug.com

Izgradnja puta od 7,7 kilometara na Luštici od Rosa do kompleksa Luštica Bay počeće narednog mjeseca. Izvođač radova je konzorcijum Briv Constraction i Besiks, a kompletan posao finansira Uprava javnih radova. Put će poboljšati život mještana i valorizovati potencijale poluotoka.

Prema riječima direktora Uprave javnih radova Bora Lučića , u toku je izbor nadzora, a nakon toga se očekuje početak radova.

– Očekujemo da za par dana završimo proceduru izbora izvođača i tada ćemo objaviti početak radova i nadam se da ćemo u naredne dve do tri nedelje krenuti sa radovima na Luštici, rekao je Lučić.

Inženjer Dejan Đurović objašnjava da će put na Luštici biti moderan.

– Radi se o izgradnji puta u dužini od 7,7 kilometara, probijanju potpuno nove saobraćajnice. Iako je lokalna, imaće sve elemente modernog autoputa. Paralelno će se raditi i sva infrastruktura, kanalizaciona mreža, energetski i telekomunikacioni priključci, rekao je Đurović.

Luštica

Lučić ističe da će nova saobraćajnica mnogo značiti mještanima, a omogućit će i valorizaciju mjesta. Navodi i da je izgradnja puta, između ostalog, zahtjev investitora koji gradi kompleks Monterose.

– Izgradnjom ove saobraćajnice ubrzaće se izgradnja ovog izletišta, a ovim projektom rešavamo obaveze države prema investitoru. Ovo će otvoriti mogućnost izgradnje novih odmarališta, ali bolje povezanosti sa gradovima u Crnoj Gori. U budućnosti se planira veza sa Herceg Novim trajektnom linijom ili izgradnja podvodnog tunela kroz više planskih dokumenata. Projektuje se i obilaznica. Prema Prostornom planu općine HN nedostaje trajektna linija ili podvodni most koji bi povezivao dvije obale, rekao je Lučić.

Radovi neće ometati saobraćaj, a Đurović ne očekuje probleme na terenu.

– Na dionicama gdje nema puno saobraćaja radićemo tokom ljeta i dok traje zabrana. Trasa je prilično prazna, nema starih infrastrukturnih objekata koji mogu ometati poslovanje. Potpuno je otvoren, ima mnogo iskopina, preko 230.000, od čega 200.000 kubika u čvrstoj stijeni. Posao je zahtjevan, ali sve ćemo završiti, rekao je Đurović.

Rok za izvođenje radova je 30 mjeseci, a vrijednost radova je 10,3 miliona eura.

Izvor:RTHN
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije