13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Podignute zastave ususret Danu hrvatskog naroda u Crnoj Gori

 

Podizanje zastave – Danas u Donjoj Lastvi

Intoniranjem himni i postavljanjem zastava država Crne Gore i Hrvatske na zgradi Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore u Tivtu – Donjoj Lastvi Dom kulture “Josip Marković”, u ponedjeljak je održana svečanost uoči obilježavanja Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori, koji se obilježava 13. januara.

U svečanosti, koja je održana shodno Zakonu o isticanju i upotrebi nacionalnih simbola, sudjelovali su predstavnici hrvatskog naroda u Crnoj Gori te lokalne zajednice, kao i hrvatski diplomatski predstavnici u toj zemlji.

U Donjoj Lastvi se nakon 82 godine, po prvi put od 1939. godine, zavijorila hrvatska zastava, svjedočeći da nije izbrisano sjećanje koje je u slojevima kolektivne memorije sačuvalo sve vrijednosti koje baštini hrvatski narod u Crnoj Gori, istaknuo je tim povodom predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori Zvonimir Deković.

“Upriličili smo ovu skromnu svečanost koja potvrđuje našu opstojnost na ovom prostoru, a siguran sam da dijelim stremljenja svih Hrvata iz Boke do Bara, i onih iz Podgorice, pa i onog jednog izjašnjenog iz Andrijevice, da budemo okupljeni oko ovih zajedničkih znamenja i da ne dozvolimo da nas bilo što ili bilo tko dijeli”, kazao je Deković.

Hrvatsko nacionalno vijeće odredilo je, na temelju Zakona o isticanju i upotrebi nacionalnih simbola, i Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori, a 13. januar odabran je kao sjećanje na 809. godinu kada su otkupljene moći Svetog Tripuna, što, po riječima Dekovića, predstavlja nultu tačku u povijesnom dokumentarnom trajanju hrvatskog naroda.

Po ovom zakonu, na zgradama opština u kojima po posljednjem popisu stanovništva ima više od 5 posto Hrvata, a to su opštine Tivat i Kotor, na dan 13. januara mora se vijoriti hrvatska zastava.

Hrvatski veleposlanik u Crnoj Gori Veselko Grubišić istaknuo je značenje hrvatskog grba i zastave, povijesti koju baštine Hrvati u Crnoj Gori i ovog događaja za Hrvate na ovim prostorima.

Grubišić je rekao i kako će Hrvatska nastaviti pomagati put Crne Gore ka Evropskoj uniji. “Prvi put poslije 1.500 godina Jonsko jadranski bazen, kao geopolitički prostor, u istoj je političko-obrambenoj organizaciji“, naglasio je veleposlanik RH ukazujući na važnost članstva Crne Gore u NATO-u.

Svečanosti podizanja zastave prisustvovali su i generalna konzulica Republike Hrvatske Jasminka Lončarević, predsjednik tivatske Skupštine dr Andrija Petković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović i župnik tivatski, don Milidrag Janjić.

Najčitanije