23 C
Kotor

Slušaj online radio

Podvodni muzej u Sredozemnom moru

Umjetnik i kipar Jason deCaires Taylor ovog je mjeseca otvorio svoj najnoviji projekt – podvodni muzej u blizini francuske obale u Sredozemnom moru.

Podvodni muzej u Cannesu smješten je južno od otoka Sainte-Marguerite i za sada ima šest skulptura lica koja prikazuju ljude svih dobnih skupina iz lokalne zajednice. Skulpture su visoke više od dva metra i postavljene su na morsko dno na dubinu od oko tri metra ispod površine.

Inače, Jason deCaires Taylor prvi je kipar u svijetu koji je svoje skulpture izložio pod morem. Bilo je to 2006. godine u parku skulptura kod zapadne obale Grenade (Karipsko more). Danas je on zasigurno i najpoznatiji “podvodni” umjetnik na svijetu, a njegove skulpture krase podvodne muzeje u Cancunu u Meksiku (MUSA), u prvom europskom podvodnom muzeju skulptura (Museo Atlantico kod obala Lanzarote, jednog od sedam otoka u Kanarima), u podvodnom vrtu koraljnih grebena Sir Nicholasa Nuttalla na Bahamima (Ocean Atlas – skulptura ženskoga Atlasa koji kleči), u Australiji u muzeju podvodne umjetnosti u Queenslandu (na Davies Reefu na Velikom koraljnom grebenu – skulptura Ocean Siren), a na Maldivima je policija uništila njegovu polupotopljenu umjetničku galeriju Sculpture Coralarium uz obrazloženje da “potkopava islamsku vjeru, mir i red”.

Ovaj muzej u Cannesu nastavak je umjetnikove društvene aktivnosti namijenjene prvenstveno roniocima i odličan razlog roniocima da posjete Cannes, a za pripremu ovog projekta umjetniku je bilo potrebno čak četiri godine.

Najčitanije