23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Pojačan inspekcijski nadzor na primorju, na terenu 80 inspektora

Kotor – foto Boka News

Od 3. jula imaćemo pojačan inspekcijski nazdor u šest primorskih opština, a na terenu će biti 80 inspektora, kazala je direktorica Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević, za RTCG. Istakla je da će inspekcija biti prisutna u svim vremenskim intervalima, te da je dezinformacija da im je radno vrijeme samo do 15 sati.

“Od ponedjeljka 3. jula do 1. septembra vršiće se pojačan ispekcijski nadzor u šest primorskih opština Ulcinj, Bar, Budva, Kotor Tivat i Herceg Novi. Biće prisustvo od oko 80 inspektora, 45 angažovanih i 35 domicilnih”, kazala je Vujošević.

Istakla je da svaka lokalna samouprava ima svoje potrebe i u skladu sa njima asistiraće u onim najkritičnijim zonama.

“Inspektori će kontrolisati sve objekte koji pružaju bilo koju vrstu usluga, to su kupališta, restorani hoteli, suvenirnice, zdravstvene usluge privatne i javne. Akcenat će biti na inicijativama građana ali i na redovan nazdor koji podrazumijeva rad u dvije smjene, i diskoteke, naravno u periodu poslije ponoći”, kazala je Vujošević.

Upozorila je građane da će inspekcija biti prisutna u svim intervalima, da se ne opuštaju i ne smatraju da imaju radno vrijeme samo do 15 časova.

“Odgovorna lica treba da posjeduju dokumentaciju, prije svega odobrenje za obavljanje ugostiteljske djelatnosti. Ukoliko su u pitanju restorani i hoteli obavezan je zdravstveno-sanitarni pregled odrađen od strane zaposlenih, moraju imati i sklopljene ugovore u radu sa svim radnicima, moraju biti prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje, moraju poštovati radno vrijeme, prekovremeni rad, rad u smjenama, moraju poštovati neradnu nedjelju, neradne dane bilo da su to državni ili drugi praznici”, kazala je Vujošević.

Istakla je da su u prethodnom periodu u svim opštinama bio pojačan nadzor, i provjeravalo se da li subjekti koji ne bi trebalo da rade nedjeljom poštuju tu odluku i u tom smislu je izdato 52 rješenja o zabrani obavljanja rada nedjeljom i izdato je prekršajnih naloga u iznosu od preko 10.000 eura.

“U zavisnosti od vrste prekršaja, trudimo se na početku preventivno da djelujemo, da se ta nepravilnost otkloni u određenom roku. Postoje novčane kazne i zatvaranje objekata do otklanjanja nepravilnosti ili trajno”, kazala je Vujošević.

Izvor:RTCG

Najčitanije