17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Pokrenuće tužbu protiv Opštine Tivat i gradonačelnika

Baraka koju ce zamijeniti nova visespratnica ispred lamele C-1 na Seljanovu

Stanari lamele C-1 u Zagrebačkoj ulici broj 15 na Seljanovu, pokrenuće tužbu protiv Opštine Tivat i gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS) kao lica odgovornog za zakonit rad lokalne uprave, zbog namjere Opštine da na placu koji se nalazi odmah ispred ove zgrade, podigne veliku višespratnicu.

Na ovoj lokaciji još od 1979. godine nalazi se dotrajala baraka površine oko 250  kvadrata u vlasništvu Crvenog krsta Crne Gore. Plan opštinara je da na placu ne mnogo većem od gabarita aktuelne barake, izgrade veliku zgradu spratnosti P+3 sa potkrovljem, a u kojoj će u prizemlju biti smješten Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama, a na spratovima prostorije će dobiti tivatski Crveni krst, Mjesna zajednica i Dnevni centar za starije osobe.      Inače, lamela C-15 izgrađena 1982., spratnosti je P+2, a u njenih 11 stanova živi skoro 50 ljudi. Dvadeset i petoro njih punoljetnih i još 11 –toro djece, još prije dvije godine su potpisali peticiju protiv izgradnje višespratnice što bi se nalazila na samo 4 metra od najbližeg dijela fasade njihove zgrade, te bi im potpuno zaklonila i vidik i sunčevu svjetlost, kao i ugrozila privatnost njihovih stanova. Bivša tivatska gradonačečnica dr Snežana Matijević lani je bila prihvatila argumentzaciju nezadovoljnih stanara i sa njima postigla dogovor da se projekat nove zgrade preradi i njena spratnost svede samo na prizemlje, prvi sprat i potkrovlje, a što je bilo prihvatljivo za stanare lamele C-1.

Međutim, aktuelni gradonačelnik Siniša Kusovac je odmah po dolasku na dužnost nakon što je Matijevićka ljetos prinuđena da da ostavku, „bacio pod noge“ njen dogovor i sporazum sa stanarima i vratio stvari na početak, odlučivši da Opština odmah gradi novu spornu višespratnicu. Kuusovac je to učinio uprkos tome što su ga iz Udruženja djece sa posebnim potrebama upozorili da njima za Dnevni centar za tu djecu mnogo više odgovara druga lokacija starog dispanzera u velikom Gradskom parku na kojoj je Matijevićka htjela graditi ovaj objekat, a arhitekte čak izradile i poklonile gradu njegovo idejno riješenje.

Nova višespratnica bez gotovo ikakve okućnice, a koja će im nići „ispred nosa“, smatraju stanari lamele C-1, biće građena potpuno mimo svih urbanistilkih standarda koji su do sada poštovani na Seljanovu – jedinom tivatskom naselju koje je prije 40 gdina podignuto saglasno svim urbanističkim normama, sa adekvatnim rastojanjem između stambenih višespratnica, saobraćajnicama, parkinzima i zelenim površinama.

Predsjednik Skupštine stanara lamele C-1 Petar Ercegović je prije dvije noći na javnoj raspravi oko Strateškog plana Opštine Tivat za 2019-2022. a koji uklučuje i gradnju spornog objekta na mjestu barake Crvenog krsta, insistirao da mu gradonačelnik Kusovac odgovori zašto se odustalo od dogovora kojeg su mještani postigli sa Matijevićkom. On je pitao zašto Kusovac sada insistira na zgardi povrpšine preko 500 kvadrata, kada se ne mijenjaju relativno skromni gabariti prizemlja namijenjeni Dnevnom centru za djecu sa posebim potrebama iz revidiranog projekta smanjene spratnosti, ali nije dobio konkretan odgovor. To je Ercegovičla navelo na zaključak „da se ovdje vjerovatno radi o koruptivnim radnjama i namještanju nekome poslova i izgradnji stanova“.

Kusovac je indirektno poručio da će se ipak graditi višespartnica koju u komšiluku ne žele, „jer je to po DUP-u, Opština već ima građevinsku dozbolu, a to je opštinska parcela i ona ima parametre da se na njoj može napraviti takav objekat, a imamo i potrebe za tim prostorom od raznih zainteresovanih korisnika“.

Stoga su stanari odlučili da „presaviju tabak“ i tuže gradnačelnika i Opštinu zbog narušavanja uslova života i obezbređivanja njihove imovine, a najavljuju i druge protestne akcije protiv gradnje višespratnice pod svojim prozorima.

Izvor:S.L

Najčitanije