19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Pokrenuta inicijativa da Zračna luka Splita nosi ime po inovatoru padobrana – Faustu Vrančiću

Zračna luka-Resnik-Split-Kaštela

Pokrenuta je inicijativa da se novouređenoj Zračnoj luci Split, koja ruši sve rekorde, da ime po našem velikom inovatoru, Faust Vrančiću, najpoznatijem po izumu padobrana.

Inicijtivu je pokrenuo Večernji list, a koja je podigla puno pozitivinh kometara i odobravanja.

Zračne luke su prozor prema van i prvo mjesto kada turisti stanu na naše tlo. I zato je ime Zračne luke nazvanom po Faustu Vrančiću odlična ideja, prvenstveno kao globalna promocija, pozicioniranje i brendiranje Hrvatske. Također, na otoku Prvić od 2012. godine otvoren je Memorijalni centar ”Faust Vrančić’‘ sa suvremenim postavom multimedijalnim i interaktivnim sadržajima s ciljem promocije lika i djela Fausta Vrančića.

Faust Vrančić rodom iz Šibenika jedan je od najvećih hrvatskih izumitelja svih vremena, a najvažniji izum je svakako padobran. 

Njegov Rječnik pet najuglednijih europskih jezika – latinskog, talijanskog, njemačkog, dalmatinskog i mađarskog – prvi je hrvatski i prvi mađarski rječnik u povijesti. Objavljen je u Veneciji 1595. i smatra se temeljem hrvatske leksikografije.

U svojoj zbirci izuma Machinae Novae ili Novi strojevi Faust na 49 bakroreza velikog formata opisuje 56 različitih uređaja i tehničkih konstrukcija. Pored njegova najpoznatijeg izuma – padobrana, istaknuto mjesto zauzimaju dvije skupine projekata – mostovi i mlinovi. Tri su Faustova mosta izumi od velikog značaja jer se kao ideje prvi put pojavljuju u tehničkoj literaturi: Most od zvonovine (bronce) – prva ideja mosta od metala u povijesti tehnike, Most s jednim užetom – preteča moderne žičare te Željezni most – prva ideja mosta ovješenog o lance.

Najčitanije