7 C
Kotor

Slušaj online radio

Policajci iz Hrvatske u H.Novom i Budvi u toku sezone

Razmjena policajaca u turističkoj sezoni
Razmjena policajaca u turističkoj sezoni

U sklopu projekta razmjene policijskih službenika na primorju tokom ljetnje turističke sezone, između Uprave policije MUP-a Crne Gore i Ravnateljstva policije Republike Hrvatske, juče je održan sastanak u prostorijama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Službenici MUP-a Crne Gore – Uprave policije biće raspoređeni u Policijskoj upravi Dubrovačko-Neretvanskoj, dok će za vrijeme turističke sezone u Herceg Novom i Budvi boraviti policajci iz Hrvatske.

Policijskim službenicima, koji će biti radno angažovani u Hrvatskoj, su se obratili direktor Uprave policije MUP-a Slavko Stojanović, pomoćnik direktora i rukovodilac Štaba “Ljeto 2016” Nikola Janjušević, koji su istakli da očekuju da će nastavak ovakvog oblika saradnje osnažiti razmjenu policijskih iskustava, jačati bezbjednosnu zaštitu i dati podršku bezbjednosti saobraćaja, kao i prevenciji kriminalnih aktivnosti međunarodnog karaktera za vrijeme ljetnje turističke sezone u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Budva - foto FREI
Budva – foto FREI

“Redovne policijske aktivnosti koje će policijski službenici sprovoditi regulisane su Protokolom o saradnji između policija Hrvatske i Crne Gore tokom turističke sezone, kojim je predviđena razmjena službenika od 1. jula do 1. septembra”, navode iz MUP-a.

Projekat razmjene je počeo sa realizacijom 2012. godine i obuhvatao je Hrvatsku, Srbiju i Albaniju, dok je 2013. godine proširena saradnja sa Makedonijom i Italijom.

Herceg - Novi
Herceg – Novi

“I ovog ljeta na našem primorju biće radno angažovani policijski službenici iz navedenih pet zemalja. Radno angažovanje policijskih službenika iz ovih pet zemalja na našem primorju vrši se shodno protokolima o saradnji tokom ljetnje turističke sezone, koje crnogorska policija svake sezone potpisuje sa policijama tih zemalja”, kažu oni.

Dosadašnja praksa i iskustva koja se tiču saradnje policija i razmjene policijskih službenika ovih država u toku turističke sezone, ocjenjuju iz MUP- a, dali su jako dobre rezultate kako u prevenciji, otkrivanju i rasvjetljavanju krivičnih djela tako i u razvoju i jačanju odnosa partnerskih službi.

Najčitanije