35.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Policija nadzire glisiranja na moru

Pomorska policija

Da se ne isplati glisirati u nedopuštenom morskom pojasu u ponedjeljak su se u moru kod Hvara uvjerila dvojica muškaraca koji su u dva odvojena slučaja prekršajno kažnjeni svaki s po 400 eura, dok je cijele prošle godine kažnjeno 205 takvih prekršitelja, doznaje se u splitskoj policiji.

Njih su u prekršaju otkrili splitski pomorski policajci u ponedjeljak tijekom obavljanja redovnih poslova na moru.

U policiji se pozivaju na Pravilnik o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru RH te načinu i uvjetima obavljanja nadzora i upravljanja pomorskim prometnom.

U njima je normirano, navode, da motorne brodice i brodice na mlazni pogon (skuteri, jet ski, brodica na zračnom jastuku i slično) mogu ploviti s hidrodinamičkim uzgonom, odnosno glisirati samo na udaljenosti većoj od 300 metara od obale i to na području na kojem nije zabranjeno glisirati.

– Prilikom upravljana gliserima, skuterima i sličnim brodicama na mlazni pogon obavezno se pridržavajte propisa i pravila ponašanja na moru, posebno propisane udaljenosti od obale, kako bi na taj način izbjegli mogućnost da se dogodi nesreća i stradavanje osoba, kazala je Antonela Lolić iz splitske policije.

Dodaje da će tijekom ljeta nastaviti provoditi akcije nadzora i kontrole kako bi sankcionirali utvrđene prekršaje, ali i preventivno djelovali na sve sudionike pomorskog prometa.

Tijekom proteklog tjedna uz obavljanje redovnih poslova na moru, utvrdili su i sankcionirali trinaest prekršaja iz različitih zakona.

S obzirom na povećani intenzitet prometa na moru upućujemo sve sudionike pomorskog prometa da se pridržavaju zakona i pomorskih pravila kako bi zabilježili što manje negativnih događaja na moru, kazala je Lolić.

Podsjetila je kako je u cijeloj prošloj godini na području Splitsko-dalmatinske županije pomorska policija ukupno napisala 205 prijava zbog glisiranja.

Najčitanije