20 C
Kotor

Slušaj online radio

Poljski turisti se s naše obale vraćaju s najboljim mogućim suvenirom – udomljenom mačkom

foto Goran Mratinović – mačka

S godišnjeg odmora se obično vratimo s nekim suvenirom mjesta u kojemu smo odsjedali. Neki donesu šalicu, drugi magnet za frižider, a treći – mačku. Ovi potonji, bar kad je riječ o našoj obali, često su gosti iz Poljske. Izgleda da teško mogu ignorirati tužni mačji pogled, pa se zato kući vraćaju s transporterima u kojima se nalaze mačke iz Dalmacije, Istre…


Djevojka Katarzyna je jedna od spomenutih udomitelja. Ona se, naime, javila u Facebook grupi Chorwacja i tražila savjete od drugih Poljaka koji dolaze na ljetovanje u Hrvatsku. Iako u toj grupi mnogi izmjenjuju savjete i iskustva o gradovima, mjestima i lokalitetima koje valja posjetiti, ova je djevojka postavila pitanje o prijevozu mačaka. Tokom dva tjedna godišnjeg, jedna joj je čupavica pravila društvo, pa je Katazyna odlučila da se zajedno vrate u Poljsku.

Na Facebooku je dobila oko 200 komentara s uputama od drugih Poljaka, koji imaju iskustvo s prijevozom svojih ili ‘novih’ životinja. U Europskoj uniji možete putovati sa svojim kućnim ljubimaca bez posebnih poteškoća. Dovoljno je da životinja ima putovnicu, a to znači, da ju je veterinar čipirao. Drugi su podijelili svoja iskustva.

– Vozila sam tri mala mačića. Veterinar nam je dao putovnice i čipove u ruke. Nije ih mogao čipirati jer su bili premali, a i za cjepiva je bilo prerano. Samo sam ih tretirala protiv nametnika. No, na granici ih ionako nitko nije provjeravao – napisala je Kamila,  piše Jutarnji list.

No, ima i onih koji su na granici prošli strožu kontrolu.

– Psu su provjeravali putovnicu kad smo ulazili u Hrvatsku i kad smo je napuštali. Na povratku pas je zalajao na policajca, on se nasmijao – napisala je Anna.

No, osim niza savjeta i podrške, Katazyna je čula i niz oprečnih mišljenja. Dok neki misle da su mačke na ulici sretne, za što veterinari tvrde da je apsolutna neistina, drugi se slažu da im treba pomoći.

Poljsko se društvo polako, ali sigurno mijenja. Ljudi sve više i više podržavaju skloništa za napuštene životinje. Znaju organizirati razne akcije i uplaćivati veće svote novca za pomoć, a mnogi i udomljavaju kućne ljubimce. Štoviše, web stranica OLX ‘poljsko njuškalo‘ organizira akciju hranjenja životinja iz azila. Stavljaju slike pasa i mačaka umjesto nekih predmeta za prodaju i svaki dan jedan klik omogućava dostavu hranu za određenu životinje.

/Goran Mratinović /

Najčitanije

Bokeski-Forum_320x250