10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Položen vijenac na spomen ploču Momčilu Tapavici: Novski olimpijci među najboljim ambasadorima grada

polaganje vijenca

Na spomen ploču Momčilu Tapavici, arhitekti i prvom olimpijcu sa ovih prostora, jutros su vijenac položili predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović i sekretar za društvene djelatnosti i sport, Darko Klasić, povodom početka Olimpijskih igara u Tokiju.

Otović je podsjetio da u crnogorskoj olimpijskoj delegaciji ove godine ima 11 Novljana, kojima je poželio sreću i uspjeh na sportskim takmičenjima narednih dana.

„Naši sugrađani i sportisti su među najboljim ambasadorima Herceg Novog. Iskoristio bih ovu priliku da im u svoje lično i ime Opštine Herceg Novi poželim uspjeh na sportskim takmičenjima. Pokazali smo i ovaj put da smo grad u kojem se rađaju i obitavaju mnogi vrhunski sportisti, i vjerujem da ćemo u narednom periodu zabilježiti brojne sportske uspjehe“, kazao je Otović nakon polaganja vijenca.

Prema riječima sekretara Klasića, obzirom da naš grad u ovom trenutku ispraća 11 olimpijaca, možemo smatrati da je Herceg Novi grad na olimpijskom putu.

„Sekretarijat za društvene djelatnosti i sport i Opština Herceg Novi posljednjih 30 godina rade na pravilnoj izobrazbi mladih sportista, odnosno na podršci sportskim organizacijama i rezultati su danas vidljivi, najviše u vaterpolu, plivanju i jedrenju, upravo u sportovima koji ambijentalno predstavljau naš grad“, istakao je Klasić.

Momčilo Tapavica rođen 1872. godine u Novom Sadu, dobar dio života proveo u Herceg Novom, bio je prvi Južni Sloven koji je učestvovao na Prvoj modernoj Olimpijadi 1896. godine. On je kao član mađarske olimpijske ekipe, obzirom da je Herceg Novi tada bio u sastavu Austro-Ugarske, učestvovao u čak 14 olimpijskih disciplina. Tadašnje propozicije su to dozvoljavale, a u Atini je Tapavica osvojio bronzanu medalju u tenisu, četvrto mjesto u dizanju tegova, a peto u rvanju grčko-rimskim stilom.

Spomen ploča je postavljena 1996. godine, povodom stogodišnjice od osvajanja olimpijske medalje, na kuću u kojoj je Tapavica živio.

Najčitanije