3 C
Kotor

Slušaj online radio

Poluostrvo Luštica prepuno prirodnih i kulturnih raznolikosti

Panoramska ruta Život na Luštici – foto Mediabiro

Turističke organizacije opština Tivat i Herceg Novi uspostavile su saradnju i pokrenule niz aktivnosti usmjerenih na razvoj panoramskog puta na poluostrvu Luštica.

Cilj projekta je povezivanje poluostrva Luštica u jedinstvenu turističku ponudu gdje se na relativno malom prostoru mogu doživjeti brojne prirodne i kulturne raznolikosti.

U sklopu promocije navedenog projekta za predstavnike medija i turističkih agencija u četvrtak je organizovan obilazak  Panoramskog puta “Život na Luštici”.

Tokom obilaska luštičkog poluostrva realizovano je zaustavljanje na vidikovcima, upoznavanje sa prirodnim i kulturnim raznolikostima kao i sa ponudom ruralnog turizma na ovom području.

Direktorica Turističke organizacije (TO) Tivat Danica Banjević kazala je da je ovim projektom planirano uvezivanje cjelokupne ponude poluostrva Luštice u jedinstveni turistički proizvod.

„Cilj je uvezivanje turizma, poljoprivrede, kulturne baštine i ponude za aktivni odmor“, poručila je Banjević.

Kako je navela, tokom putovanja, pored prekrasnog pogleda duž cijele rute, posjetioci će moći da obiđu brojna ruralna područja, poljoprivredna gazdinstva koja nude lokalne specijalitete, uživaju u pješačkim i biciklističkim stazama, a moći će da obiđu i kulturno istorijske spomenike i druga atraktivna mjesta kojima je Luštica prebogata.

Panoramska ruta Život na Luštici – foto Mediabiro

Banjević je najavila u narednoj godini izradu audio vodiča, a nakon toga planirana je izrada signalizacije panoramskog puta, kao I opremanje i izgradnja postojecih I nekih novih vidikovaca.

Prema njenim riječima, poluostrvo Luštica je prepuno lokacija koje se mogu da se obiđu.

„Tu su poseban rezervat prirode Solila, Bjelila, Krašići, bogata sakralna baština, austrougraske tvrđave koje su izuzetno interesantne međunarodnim turistima, mala naselja poput Rosa, Žanjica, Mirišta, Lustica Bay kao i naravno brojne plaže“, istakla je Banjević.

Prema njenim riječima, preporuka svih međunardnih institucija koje se bave turizmom jeste okretanje održivom razvoju, a ruralni rurizam će  biti trend u narednom periodu.

Menadžer za razvoj TO Herceg Novi, Dalibor Vuković, rekao je da je Luštica oduvijek, u turističkom smislu, bila važna za Herceg Novi.

„Kroz ovaj zajednički projekat stvara se mogućnost da turistima konačno predstavimo Lušticu kao objedinjeni turistički proizvod“, istakao je Vuković.

U fokusu, kako je naveo, neće biti samo izletnička ponuda priobalnih atrakcija Luštice, već ono što Luštica nudi i u kontinentalnom dijelu.

Panoramska ruta Život na Luštici – foto Mediabiro

„Tu mislimo na luštička sela, tradiciju, gastro ponudu i sve ono što Lušticu čini jedinstvenom geografskom, ali i prirodnom cjelinom“.

“Ovim putem želim da se u zahvalim svim luštičkim domaćinstvima što su svojim zalaganjem i resursima dali značajan pečat današenjem danu” poručio je Vuković.

Na imanju Moric Farm upriličena je promocija i degustacija lokalnih specijaliteta i proizvoda. Svoju ponudu predstavila su domacinstva Trojanović, Pony Art Garden, Moric Farm, Olga Ovčar, Soap by Nina.

Panoramska ruta Život na Luštici – foto Mediabiro

„Ovdje su pravi mir i tišina. Mi smo došli prije 12 godina iz Rusije i sve što mogu da kažem jeste da je ovdje zaista prelijepo“, kaže Olga Ovčar vlasnica domaćinstva Ovčar.

U ponudi, kako ističe, imaju više od 30 vrsta kravljih i kozjih sireva.

Vlasnica domaćinstva Pony Art Garden Žizela Marković kaže da imaju raznovrsnu ponudu – sireve, likere, maslinovo ulje, vino.

„Mi smo takođe profesionalni muzičari i našim gostima uvijek sviramo“, dodaje Žizela.

Prema njenim riječima, ono što je turistima najzanimljivije je džem od maginje i liker od mirte.

„Sada kada je jesen ono što preporučujemo su upravo ova dva proizvoda“, ističe Marković.

Na kraju posjete predstavnici medijia i agencija su obišli i domaćinstvo Stone Nest u Djuraševićima.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije