14.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomorci – heroji COVID pandemije: Kapetani iz 18 evropskih zemalja u Rijeci

Rijeka

Predstavnici udruga pomorskih kapetana iz 18 europskih zemalja okupili su se u Rijeci, gdje će sutra biti održana 26. godišnja skupština i konferencija Konfederacije europskih udruga pomorskih kapetana (CESMA) koju ove godine, po prvi put, organizira Zajednica udruga pomorskih kapetana Hrvatske, piše Novi list.

U radu skupštine će sudjelovati više od pedeset predstavnika europskih udruga pomorskih kapetana i drugih organizacija i institucija u pomorstvu. Skupština započinje sutra, 17. rujna, u 9 sati, u Grand Hotelu Bonavia, pod motom »Heroji među nama«, a kroz stručna predavanja i panele ukazat će na brojne izazove u suvremenom brodskom prometu, s naglaskom na poteškoće s kojima se pomorci susreću u svakodnevnom životu i radu u okolnostima pandemije.

Stručnjaci će predstaviti nove inovacije i trendove koje je potrebno pratiti te razgovarati o tome kako biti konkurentan u ovoj branši. Skupštinu su najavili Juraj Karninčić, predsjednik Udruge pomorskih kapetana Sjevernog Jadrana – Kraljica mora i Berislav Vranić, ambasador Međunarodne pomorske organizacije (IMO).

Skupština je posvećena pomorcima i njihovom herojstvu u plovidbi i opskrbi čitavog svijeta u današnjim uvjetima. Pomorci su suočeni s izuzetno velikim preprekama u obavljanju svog posla, pri čemu im je otežan ukrcaj i iskrcaj s broda, putovanja, a izlasci na kopno u velikom dijelu svijeta nisu mogući. Moraju u karantene pri odlasku na brod, povratku s broda, često se ne poštuju odredbe o trajanju ugovora pa ne mogu slobodno ni doći kući ni otići na brod, rekao je Karninčić.

Dodaje da je Udruga odmah po pojavi cjepiva od Ministarstva mora tražila da se pomorci prioritetno cijepe, kao i da im se olakša iskrcaj i ukrcaj na brod. Hrvatska je po tom pitanju, jedna od zemalja koje su prihvatile mjere kojima se olakšava svakodnevni život i rad pomoraca u pandemiji, ali to nije bitno promijenilo stvari jer se suočavaju s problemima u drugim zemljama, od kojih većina, prema Vranićevim riječima, nije poduzela odgovarajuće korake da pomorcima osigura nesmetan rad.

Prije nekoliko mjeseci, kada je bio Svjetski dan pomoraca, svega pedeset svjetskih zemalja bilo je na popisu onih koje su prihvatile rezoluciju kojom su izrazile spremnost za pomoć pomorcima prilikom ukrcaja i iskrcaja. Ako se nešto želi učiniti, to moraju učiniti vlade svake pojedine zemlje, rekao je Vranić koji je izrazio i nadu da će Rijeka ponovno postati ne samo lučki, nego i grad u kojemu će sjedište ili urede imati i brodari.

Nadam se da ćemo u gradu ponovno imati pomorsku kompaniju, da ovaj grad iskoristi okolnosti koje se događaju u pomorstvu i u riječkoj luci, rekao je Vranić. Na novinarski upit očekuje li u Rijeci pokretanje nove brodarske kompanije ili je realnije očekivati da u doglednoj budućnosti neka od već postojećih brodarskih tvrtki otvori ured za menadžment dijela svoje flote u Rijeci, Vranić je odgovorio da je za pokretanje brodarstva u Hrvatskoj i u Rijeci nužno postojanje banke ili više njih koje su to spremne financijski pratiti.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije