19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomorci obilježili blagdan svog zaštitnika, Svetog Nikole

Tradicionalnim okupljanjem u Kotoru, Udruženje kapetana trgovačke mornarice Crne Gore danas je obilježilo svoj dan i praznik zaštitnika pomoraca,  Svetog Nikole po julijanskom kalendaru.

Susretu su osim samih članova Udruženja kapetana, prisustvovale i njihove kolege upravitelji stroja, ali i predstavnici pomorske privrede, školstva i državnih institucija. Ispred Ministarstva saobraćaja i pomorstva ovdje je bio Direktor direktorata za pomorstvo, kapetan Vladan Radonjić, ali on nije našao za shodno da zvanično pozdravi i obrati se okupljenim kolegama iz struke koja je jedan od najboljih crnogorskih izvoznih proizvoda i generator direktnog priliva novca iz inostranstva u iznosu od skoro 300 miliona eura godišnje.

Pored Radonjića, svečanosti su prisustvovali i lučki kapetani iz Kotora Bruno Brkanović i Bara Predrag Ratković, dekan Pomorskog fakulteta Kotor prof.dr. Špiro Ivošević direktor Srednje pomorske škole Kotor mr Veljko Botica, čelnici „Barske plovidbe“ Tihomir Mirović i Ljubo Kočović, Sindikata pomoraca, Bokeljske mornarice, potpredsjednik Unije pomoraca Crne Gore kapetan Vlado Vučetić i predstavnici Udruženja pomorskih strojara i agencija za ukrcaj pomoraca.

„Svim pomorcima čestitam njihov praznik, posebno onima koji su u ovom trenutku na brodu – neka Sveti Nikola bude  od pomoći da se što lakše izbore sa svim nedaćama mora i pomorskog života.“- kazao je, pozdravljajući okupljene, predsjednik Udruženja kapetana trgovačke mornarice Crne Gore, kapetan Mario Pilastro.

On je podsjetio na sve aktivnosti tog Udruđenja koje okuplja oko 130 kapetana duge plovidbe, naglašavajući dobru saradnju koju imaju a sostalim strukovnim asocijacijama pomoraca, pomorskim školstvom i privredom. Pilastro je podsjetio na aktiivnosti Udruženja kapetana u godini na izmaku, apostrofirajući kao najznačajnije davanje primjedbi i sugestija Ministarstvu saobraćaja i pomoirstva na zakonska i podzaonska akta kako bi ona bila usklađena sa strogim međšunarodnim standardima svjetske pomorske industrije, učešće na godišnjoj Skupštini Evropskog udruženja kapetana CESMA u Antverpenu, saradnju sa Montenegro biznis alijansom i učešće članova Udružženja kapetana kao stručnih saradnika, u nastavi na Pomorskom fakultetu u Kotoru.

“Dali smo i podršku novogirmiranom Udruženju agencija za ukrcaj pomoraca u nadi da će se zajedničkim djelovanjem prema Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, na vrijeme riješavati problemi koje prate ukrcaj naših pomoraca na brodovima stranih kompanija.”- podvukao je Pilastro dodajući da je”bitno ne posustati” i pozvao sve kapetane da pomognu i uključe se u rad Udruženja.

“Udruženje treba da postoji kako zbog nas koji smo svoje odradili, tako i zbog onih pred kojima je još mnogo godina plovidbe. Ploviti je potrebno, a živjeti nije i ne smijeno dozvoliti da nam pomorstvo postane dio zaborava.”- porulio je kapetan Pilastro. On je okupljenim kolegama među kojima su bile i neke od pravih legendi bokeškog pomorstva poput čuvenog kapetana Slavka Ivanovića koji gazi poznu devetu deceniju života, prenio i pozdrave poznatog pomorskog veterana, starog kapetana Buba Koprivice iz Podgorice. Kapetan Koprivica je svojim mlađim kolegama poklonio jedna broj primjeraka svoje knjige “Barbine priče” u kojima je opisao dio svog života – školovanje u pomorskim  školama u Kotoru i dugogodišnje navigacije na brodovima kotorske “Jugooceanije”.

Najčitanije