24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomorska biblioteka digitalizovala prvu knjigu

Pomorska biblioteka

Pomorska biblioteka je zahvaljujući Erasmus+ projektu „Održivi razvoj Plavih ekonomija kroz visoko obrazovanje i inovacije u zemljama Zapadnog Balkana – BLUEWBC“ dobila vrijedan skener sa kojim je započela digitalizaciju svog bibliotečkog fonda.

Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava koji se obilježava se 23. aprila odlukom UNESCO-a od 1995. godine, na dan smrti Migela de Servantesa, pisca prvog modernog romana i na dan rođenja i smrti jednog od najvećih pisaca svih vremena, Vilijama Šekspira, Pomorska biblioteka je digitalizovala prvu kjnigu iz svog fonda.

Riječ je udžebniku “Međunarodno javno pomorsko pravo”, autorke prof. dr Marije Radulović, nekadašnje profesorice Pomorskog fakulteta Kotor.

Ovo je povod da se još jednom za zahvalnošću podsjetimo na uvaženu profesoricu Radulović koja je dala ogromni doprinos u oblasti pomorskog prava, i koja je Pomorskoj biblioteci ustupila na poklon vrijednu biblioteku njenog ujaka akademika Vladislava Brajkovića jednog od najpoznatijih stručnjka iz pomorskog prava sa ovih prostora.

Ova “biblioteka u biblioteci”  je kako u naučnom tako i u kulturološkom smislu nemjerljivo obogatila ne samo Pomorsku biblioteku već i Boku i Crne Goru budući da se  radi o akademiku Brajkoviću, jednom od najznamenitijih ličnosti Boke dvadesetog vijeka.

Najčitanije