22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

„Pomorski saobraćaj“ 2017. završio sa dobiti od 2,26 miliona eura

Trajekt Lepetane – Kamenari – foto Boka News

Preduzeće „Pomorski saobraćaj“ iz Kamenara koje se kao monopolista bavi brodskim prevozom vozila i putnika na jedinoj trajektnoj liniji u državi, Lepetane-Kamenari preko tjesnaca Verige u Boki Kotorskoj, poslovnu 2017. završilo je sa dobiti od 2.262.907 eura – objavljeno je na sajtu Poreske uprave.

Po finansijskim pokazateljima „Pomorski saobraćaj“  koji raposlaže sa ukupno 6 manjih trajekata, najuspješnija je pomorska kompanbija u Crnoj Gori jer posluje daleko bolje od državnih kompanija „Crnogorska plovidba“ Kotor i „Barska plovidba“ Bar koje imaju ukupno 4 prekookeanska teretna broda i koje se bore sa konkurentima na svjetskom pomorskom tržištu.

Po odluci Savjeta za privatizaciju Vlade Crne Gore, firma “Pomorski saobraćaj” čiji je većinski vlasnik tada bila država, odnosno Fond penzijskog i invalidskog osiguranja, privatizovana je bez tendera, prodajom državnih akcija na berzi. Kupoprodajni ugovor je potpisan 2004., sa firmom “Pro House” iz Podgorice u vlasništvu Dušana Bana, a  koja je dobar dio svojih obaveza prema državi u ovoj transakciji, platila obveznicama stare devizne štednje. „Pomorski saobraćaj“ danas u potpunosti kontrolišu podgoričko-grbaljski biznismeni, braća Dejan i Dušan Ban, a ta firma prema podacima sa sajta Poreske uprave, ima neraspoređenu dobit od ukupno 4.619.562 eura. Skupština akcionara je 28.marta prošle godine donijela odluku da se vlasnicima kapitala (Dejanu Banu lično i kompanijama Prohouse i Prohousemontenegro iz Podgorice) isplati dividenda u ukupnom iznosu od 1,6 miliona eura. Dejan Ban vlasnik je 33,4% „Pomorskog saobraćaja“, kompaniji „Prohouse“ njegovog brata Dušana pripada 44,4 % a , 22,2% kapitala upisano je na kompaniju „Prohousemontenegro“ čiji je osnivač Željko Mihailović.

Lani je inače, „Pomorski saobraćaj“ ostvario ukupne prihode od 5.531.834 eura, dok su  rashodi iznosili 3.253.124 eura. Prihodi su povećani za preko 400 hiljada eura u odnosu na 2016., dok su rashodi porasli za oko 130 hiljada eura. Kompanija je na kraju prošle godine imala 87 radnika, dva manje nego na kraju 2016,  a za njihove zarade, naknade zarada i ostale lilne rashode isplatila je ukupno 1.422.549 eura.

Trajekt – foto Boka News

„Pomorski saobraćaj“ lani je JP „Morsko dobro“ na ume zakupnine trajektnih pristaništa u Kamenarima i Lepetanima, platio ukupno 183.249 eura. Ugovor o dugoročnom zakupu morskog dobra na te dvije lokacije trajektnoj kompaniji ističe krajem ove godine, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se država postaviti u nastavku ove saradnje jer do sada Vlada „Pomorskom saobraćaju“ nije naplaćivala koncesionu naknadu na samu trajektnu liniju koja je jedina putničko-teretna redovna brodska linija u državui, već samo zakupninu za korišćenje obale. Trajektne linije inače, svuda u svijetu predmet su koncesije koja se dodjeluje na javnom tenderu najpovoljnijem ponuđaču.

Što se ostalih državnih prihoda od poslovanja ove monopolističke privatne firme tiče, „Pomorski saobraćaj“ je kako se navodi u materijalima objavljenim na sajtu Poreske uprave, lani platio ukupno 195.031 euro poreza na dobit i 41.528 eura PDV-a. Zahvaljujući riješenjima koje im omogućava Zakon o akcizama, braća Ban i Mihailović su lani uštedjeli 484.000 eura koje bi inače platili državi, jer im je Uprava carina odobrila je da u 2017. za pogon svojih šest trajekata, kupe ukupno 1.100.000 litara dizel goriva oslobođenog od te dadžbine. Član 54.Zakona o akcizama pored ostaloga, propisuje da se akciza ne plaća na mineralna ulja “koja se upotrebljavaju kao pogonsko gorivo u avionskom i pomorskom saobraćaju, kao i za pogon registrovanih ribarskih brodova, osim u slučaju upotrebe aviona, plovnih objekata i ribarskih brodova za privatne svrhe”. Akciza na mineralna ulja inače, iznosi 440 eura za 1.000 litara, pa su time vlasnici „Pomorskog saobraćaja“ oslobođeni obaveze da državi plate skoro pola miliona eura.

Izvor:S.L

Najčitanije