19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomorski saobraćaj o incidentu na trajektu „Grbalj“ – ništa spektakularno, krivo je nevrijeme

Kamenari jutros

Kompanija Pomorski saobraćaj iz Herceg Novog na čijem se trajektu „Grbalj“ u četvrtak desio incident sa izlivanjem goriva iz oštečenog rezervoara jednog šlepera, je juče, više od 24 sata nakon incidenta, proslijedila saopštenje u kome se tvrdi da se „ništa spektakularno nije desilo“ i  da „nisu nastale nikakve štetne posljedice“.

„Kao što vam je poznato, prethodnih dana, svjedoci smo veoma loših vremenskih prilika u čitavoj zemlji što nije zaobišlo ni trajektni prelaz Kamenari-Lepetane. Sve to je uzrokovalo i velika kolebanja u nivou mora i otažavalo ukrcaj i iskrcaj vozila na našim trajektima. Dana 07.11.2019. u Lepetanima, prilikom ukrcaja šlepera na trajekt “Grbalj”, usljed visokog nivoa mora, šleper je jednim od rezervoara zakačio rampu i na palubu trajekta je došlo do curenja manje količine goriva. Problem je odmah uočen od strane posade broda i preduzete su sve mjere za sprječavanje štetnih posljedica. Odmah su zatvorene sve manikele (odvodi) na palubi broda, posuta piljevina koja je upila gorivo, a vozač je odmah uz pomoć naših mehaničara sanirao oštećenje i spriječeno je dalje izlivanje goriva. Podvlačimo da nijedna kap goriva nije dospjela u more! Uostalom to je potvrđeno i inspekcijskim nadzorom koji je izvršen vučenjem opreme za detektovanje naftnih mrlja po moru, koji je pokazao da nije došlo do zagađenja”- stoji u saopštenju koje je juče iz Pomorskog saobraćaja proslijeđeno svim medijima, koje su ih o tome pitale prethodnog dana kada se incident i dogodio.

„Trajekt se nakon iskrcaja vozila u Kamenarima udaljio od obale da bi, zbog svoje veličine i specifičnosti, omogućio drugim trajektima nesmetano saobraćanje, a kako bi se završila operacija sakupljanja piljevine sa gorivom u posebne posude i kako bi se izvršilo čišćenje palube speciajlnim biorazgradivim sredstvima za te namjene. Dakle, ništa se spektakularno nije desilo i što je najvažnije nijesu nastale nikakve štetne posljedice! O svemu su obaviješteni nadležni organi”- saopštoli su iz kompanije liji su vlansici podgorilki biznismeni, braća Dejan i Dušan Ban i njihov partner Željko Mihajlović.

GRBALJ sa ostecenim sleperom na palubi

Umjesto konkretnih odgovora na pitanja koja smo im poslali juče poslijepodne, iz Pomorskog saobraćaja “Vijestima” su poručili da je naš medij o incidentu na trajektu izvještavao ”ne raspolažući sa pravim informacijama, već na osnovu kuloarskih i priča rekla-kazala”.

„Obzirom da ste već u dva navrata od juče imali objave na vašem portalu, a niste sačekali naše odgovore i pritom ste iznosili netačne informacije, vaše pisanje smatramo senzacionalističkim sa ciljem da se ovoj kompaniji nanese šteta”- zaključili su iz Pomorskog saobraćaja u nepotpisanom dopisu.

/S.L./

Najčitanije