18.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomorski saobraćaj ponudio šest trajekata na tenderu Morskog dobra

Boka Kotorska – Kamenari – trajekt – foto Boka News

Kompanija Pomorski saobraćaj predala je ponudu na tender Morskog dobra za kupovinu šest trajekata i rezervnih djelova ukupne vrijednosti 8,1 milion eura sa PDV-om.

Juče je bio posljednji dan za predaju ponuda na tender koji je, zbog turističke sezone, sproveden u skraćenom roku od 15 dana. Uvidom u tehničku specifikaciju i broj traženih brodova, bilo je jasno i prije dvije nedjelje da su vlasnici Pomorskog saobraćaja Duško i Dejan Ban postigli dogovor sa Vladom, odnosno Morskim dobrom, nakon što im je, preko noći, u večeri otvaranja Praznika mimoze u Herceg Novom, zabranjeno obavljanje trajektnog prevoza na relaciji Kamenari -Lepetane.

Prema uslovima tendera, ponuđač bi pet trajekata trebalo da dostavi najkasnije do 15. jula, dok je rok za šesti trajekt i rezervne djelove mart iduće godine. Ponuđaču će novac biti isplaćen nakon isporuke brodova. Tender je podijeljen u sedam partija, pa je najskuplji trajekt koji traže vrijedan 2,8 miliona eura, a najjeftiniji 110 hiljada eura. Preostali će ih koštati 140 hiljada, 150 hiljada, 900 hiljada i 1,7 miliona eura, a rezervni djelovi i prateća oprema za trajekte 910,6 hiljada eura. Kako se navodi u javnom pozivu, tender predviđa mogućnost da se više partija dodijeli istom ponuđaču, u kom slučaju bi ugovor mogao da bude sklopljen pojedinačno za svaku partiju ili ,,kombinacijom više ili svih partija predmetne nabavke“.

Nakon produženja zakupa trajekta ,,Igalo“ na još jedan mjesec, prošle nedjelje Morsko dobro uzelo je u sedmodnevni zakup i trajekt “Grbalj“ koji ističe danas. Trenutno na relaciji Kamenari -Lepetane, pored ova dva, saobraćaju i trajekti “30. avgust“ i “Vasilije“. Iz Morskog dobra su prošle nedjelje najavili da bi trajekt koji su kupili u Grčkoj za 3,2 miliona eura trebalo da stigne do kraja ove, ali prema podacima portala za praćenje brodova ,,Ruka pravde“ još nije napustila luku Salamina u Grčkoj.

Morsko dobro je u februaru, odlukom Vlade, preuzelo od kompanije Pomorski saobraćaj organizaciju i održavanje trajektnog prevoza putnika i vozila na liniji Kamenari – Lepetane. Do maja su saobraćala samo dva trajekta čiji je ukupni kapacitet 60 vozila, zbog čega su se stvarale kilometarske kolone i zastoji na Jadranskoj magistrali. Morsko dobro je 4. maja zakupilo trajekt “Igalo“ u vlasništvu Pomorskog saobraćaja nakon čega je počela i naplata prevoza. Trajekt “Prizna“, preimenovan u ,,30. avgust“, star 53 godine, početkom marta plaćen je 569 hiljada eura. Tim poslom bavi se SDT, u koji se, prema nedavnim izjavama iz tužilaštva, uključio i Interpol.

/M.Leković/

Izvor:Pobjeda

Najčitanije