12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Festivala mediteranskog teatra Purgatorije 18. izdanje počinje 21. juna

Foto CG News

U 18. sezoni Festivala mediteranskog teatra Purgatorije, godini punoljetstva, vraćamo festival na stare staze slave, i činimo kvalitativni iskorak, poručeno je sa konferencije za novinare na kojoj je najavljeno ovogodišnje izdanje festival.

Predsjednik Opštine Željko Komnenović istakao je da je pripremljen je bogat visokokvalitetan program u takmičarskom i revijalnom dijelu, sa blizu 40 događaja u 2 mjeseca i 10 dana trajanja festivala.

“Purgatorije su centar kulturnih dešavanja u gradu tokom turističke sezone i smatram da će ovogodišnji program biti jedan od boljih kada je riječ o ovom festivalu. Publika je navikla na dobar muzički program, pozorišne spektakle i najbolje predstave iz regiona i mislim da smo to obezbijedili za publiku u Tivtu ovoga ljeta”, kazao je Komnenović.

Otvaranje festivala zakazano je za 21. jun, svjetski dan muzike, mjuziklom FLASHDANCE Pozorišta na Terazijama iz Beograda, a zatvaranje 31. avgusta predstavom Velika drama, Narodnog pozorišta Beograd.

Direktor Centra za kulturu Goran Božović kazao je da je selektroka takmičarskog dijela programa i ove godine Tanja Mandić Rigonat te da se u takmičarskoj selekciji ove godine našlo devet predstava.

“Riječ je o predstavama Ukroćena goropad – Gradskog pozorišta Podgorica, Ćelava pjevačica – CZK Tivat, predstave Deca – Narodnog pozorišta Beograd, Ožalošćena porodica – Kazališta Kerempuh iz Zagreba, Narodni neprijatelj – Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja, Jevanđelje po F.M. Dostojevskom – SNP Novi Sad, 55 kvadrata – HNK Split, Pluća – Madlenianum i Marador Beograd I predstava Otac – Ateljea 212”, naveo je Božović

Žiri festivala za ovu godinu čine: Stela Mišković – dramaturškinja, Lina Njirić – producentkinja Dubrovačkih ljetnjih igara, i Mirko Vlahović – glumac, prvak CNP.

Ove godine biće dodijeljene četiri nagrade i to nagrada za najbolju predstavu, najbolju ulogu, glumačku bravuru i specijalna nagrada – za najuspješniju vizuelno tehničku inovaciju predstave.

Biće dodjeljena i posebna nagrada Ivana Tomičić za poseban doprinos festivalu.

Foto CG News

“U sklopu Purgatorija održava se i Festival plesnog teatra, ove godine sa 5 plesnih predstava u selekciji Jelene Kajgo. Najbolja plesna ostvarenja dolaze iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, čak iz Norveške. Norvežani će plesnim pokretom proniknuti u filozofiju fudbala. Igraće i Životinjska farma rađena u koprodukciji CZK Tivat i Bitef teatra”, kazao je Božović.

On je istakao i da će u sklopu festivala biti i dvije premijere.

“Jedna je samostalna produkcija CZK Tivat nakon 6 godina – Ćelava pjevačica, Ežena Joneska, dramatizacija Neven Staničić i režija Jagoš Marković, koja je zakazana za 01. jul, a druga je koprodukcija sa SNP Novi Sad i Beoart-om, predstava Zajedno u režiji Jane Maričić zakazana za 06. Avgust. U pratećem programu igraće blok od tri izvođenja naših najpopularnijih ostvarenja Filomena Marturano i Hasanaginica, zatim Aplikacija Voland, Opera Maratonci, Koncert klasične muzike, Klapsko veče, dječije predstave, Muzičko poetsko veče Ivana Bosiljčića, standup Zorana Kesića, monodrama Dejt Sandre Silađev”, najavio je Božović.

On je istakao i da su dva muzička spektakla zakazana za 15. Jul koncert jednog od trenutno najpopularnijih pjevača na Balkanu Peđe Jovanovića & Big Concert Orchestra, i 12. avgust koncert planetarno poznatog pijaniste Pitera Bensa koji premijerno dolazi u Crnu Goru.

“Obezbjedili smo popust za paket karata za takmičarske predstave (ukupno 9) pa će cijena iznositi 85 eura, umjesto 125 u pojedinačnoj prodaji. U ponudi je 150 paketa karata do dana odigravanja prve takmičarske predstave 27. Juna.  Za paket plesnih prestava cijena iznosi 35 eura, umjesto 50 u pojedinačnoj prodaji. U ponudi je 150 paketa do odigravanja prve plesne predstave 09. Jula. Za grupnu kupovinu karata 20+ za pojedinačne programe, od strane kolektiva, odnosno firmi, odobravamo popust od 30%”, kaže Boćović.

Kompletan program festivala moći će se peuzeti online sa sajta Centra za kulturu, društvenih mreža i viber zajednice. Pokrovitelj festivala je Opština Tivat, zlatni sponzor Luštica Development a sponzor Porto Montenegro. Festival će zvanično 21. juna otvoriti glumica Olga Odanović.

Najčitanije