26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Poništena riješenja o obračunu komunalija za Boka Place po starim cijenama

Boka Place krilo Porto Montenegra

Opština Tivat poništila je četiri od ukupno pet prije nekoliko mjeseci donešenih riješenja o obračunu i naplati nakande za uređivanje građevinskg zemljišta za objekte novog krila elitnog nautičko-turističkog centra Porto Montenegro u Tivtu, nazvanog Boka Place.

Nezvanično nam je to potvrđeno iz vrha lokalnje NP-BF-GB gradske uprave uz napomenu da su riješenja bila obračunata po do nedavno važećim, starim cijenama komunalija po kojima je Porto Montrenegro bio svrstan u tzv. prvu zonu, jednu stepenicu ispod najekslkuzivnije, zone 1A u koju je taj komšpleks prebačen u međuvremenu usvojenom novom Odlukom o naknadi za uređenje građevinskog zemljišta.

Boka Place se sastoji od pet velikih novih rezidencijalno-poslovnih zgrada ukupne površine oko 75.000 kvadrata a taj preko 100 miloiona eura vrijedan kompleks čiji je investitor kompanija Adriatic Marinas-Porto Montrenegro,  gradi podgorička firma Bemax. Radovi su bez plaćenih komunalija, počeli krajem prošle godine i trebalo bi da budu završeni 2023.godine. U međuvremenu je nova opštinska vlast Tivta izvršila obračun te naknade po kojoj je obaveza Porto Montenegra prema gradskoj kasi po tom osnovu iznosila ukupno oko 1,8 miliona eura.

Porto Montenegro uprkos najavama da će to učiniti prije par mjeseci, do danas nije uplatio ni centa na ime komunaloija za Boka Place, a u međuvremenu je nakon višemjesečnog “natezanja” Opštine Tivat  sa Vladom, stupila na snagu nova Odluka o komunalijama po kojoj je taj elitni kompleks svrstan u viši i skuplji razred za naplatu te dažbine. Po novoj cijeni, Porto Montenegro će tako za komunalije za Boka Place umjesto 1,8 miliona, morati da plati oko 2,3 miliona eura a što prema nezvaničnim informacijama, nije nimalo dobro prihvaćeno u menadžmentu te kompanije koji je odbio da po ovom pitanju sa gradskom upravom Tivta, usaglasi obostrano prihvatljivo riješenje.

Animacija kompleksa Boka Place

“Budući da nisu platili na vrijeme, poništili smo četiri od ranije donešenih ukupno pet riješenja o obračunu komunalija i sada će im biti ispostavljena nova, sa većim iznosima koji su u međuvremenu stupili na snagu. Razlog zašto nije poništeno i peto riješenje je to što se Porto Montenegro već ranije na njega žalio i upravni postupak po tom osnovu još je u toku, pa se ono trenutno nije moglo ukidati”- kazao nam je izvor uz vrha opštinske vlasti u Tivtu dodajući da gradska uprava neće odustati od namjere da naplati dadžbine Porto Montenegru koje plaćaju i svi drugi investitori u Tivtu jer Opštini treba novac za izgradnju nedostajuće komunalne infrastrukture i javnih objekata za sve građane.

Porto Montenegru je prethodna tivatska DPS-SD-HGI vlast u ljeto 2018. pod izuzetno kontroverznim okolnostima i na više puta ponovljene pozive najviših državnih DPS zvaničnika – predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i tadašnjeg premijera Duška Markovića da to učini, otpisala do tada dospjelih 5,6 miliona eura duga za komunalije. Agencija za zaštitu konkurencije koja je u oktrobru 2019. pod pritiskom Delegacije EU u Crnoj Gori koja je tražila pojašnjenje ovog krajnje neuobičajenog opraštanja fiskalnih obaveza jednoj kompanijiu, pokrenula je ispitni postupak ocjene da li je ova državna pomoć Porto Montenegru bnila zakonita ili ne, ali AZZK taj postupak ni do danas nije završila. Porto Montenegro, pozivajući se na kontroverzni ugovor o prodaji Arsenala koji su 2006. potpisali tadašnji prmeijer Milo Đukanović i tadašnji  vlasnik Adraatic Marinasa Piter Mank, odbija da plati te, ali i u međuvremenu dospjele druge komunalije, smatrajući da na osnovu tri razloga koje crnogorski zakoni uopšte ne prepoznaju kao osnov za opraštanje investitoru komunalija (površina objekata Arsenala prije 1945. godine, troškovi rušenja objekata i troškovi ekološke sanacije lokacije) ima pravo na ukupan opraštanje oko 12 miliona eura komunalija.

Izvor:S.L.

Najčitanije