17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Popović-Moškov Markoviću: Kotor od strane DPS-a bio izložen neodgovornoj politici

Marković u Kotoru

Samokritičnost premijera Duška Markovića u izjavi da je „Kotor u prethodnom periodu bio izložen neodgovornoj politici“ tokom jučerašnje predizborne posjete Kotoru na svom je mjestu, ocijenila je danas predsjednica kotorske URE Ljiljana Popović-Moškov i članica Predsjedništva te partije.

 „Gdine premijeru u potpunosti se slažemo sa Vašom izjavom da je Kotor u prethodnom periodu bio žrtva jedne neodgovorne politike uz jednu „malu“ dopunu Vaše izjave a to je  da su građani Kotora bili, a i još uvjek su, žrtve jedne „neodgovorne politike koju ste Vi i Vaša Vlada vodili prema Kotoru u prethodnom periodu“. Doduše Vi to i priznajete kroz cjelokupnu  vašu izjavu, ali zbog veće jasnoće poruke koju ste uputili  iz Kotora, smatram da je treba  eksplicitno istaći“, navodi Popović-Moškov.

„Kroz izjavu navodite da je danas Kotor grad investiranja u budućnost a zatim nabrajate investicije za koje je cjelokupan novac dala Vlada Crne Gore preko svojih ministarstava i Investiciono razvojnog Fonda: od rekonstrukcije Doma zdravlja, restauracije zgrade zatvora do neshvatljivog pominjanja privatne investicije u rekonstrukciju hotela „Vrmac“ a za koju je IRF dao kredit od čak 7 miliona eura“, dodaje predsjednica kotorske URE.

Ona pita premijera treba li ga podsjećati da i Dom zdravlja i zgrada zatvora, kao i mnogi drugi objekti koji su u njegovoj nadležnosti su na tom istom mjestu postojali i godinama unazad, ali da o istima, dodaje Popović-Moškov Vlada nije ili  je minimalno vodili računa u prethodnom periodu.

 

Ljiljana Popović – Moškov

„Građanima Kotora trebali bi odgovoriti na pitanje zašto se sa završetkom navedenih investicija, ili nekih drugih a za koje Vlada Crne Gore daje pare, nijeste pohvalili recimo 2017, 2018. ili 2019. godine? Odgovor znamo i vi i mi. Dopuniću Vašu konstataciju  i  reći da se ta  neodgovorna politika ne vodi zadnjih par godina već traje preko 20 godina, jer je Kotor danas devastiran grad, grad sa ugašenom privredom i bez perspektive za mlade školovane ljude“, ukazuje Ljiljana Popović-Moškov.

Ona premijera Markovića poziva da građanima Kotora odgovori na sljedeća pitanja:

·        Čija je (ne)odgovorna politika dovela do gašenja pomorskog giganta kakava je bila „Jugooceanija Kotor“ sa svojih 40 brodova?

·        Kako je vladina „masovna vaučerska privatizacija“ doprinjela da Kotor po prvi put u toku svog postojanja nema reprezentativne hotele kakvi su bili „Fjord“ i „Slavija“?

·        Kako je aktuelna vlast dozvolila da kroz Ugovor o prodaji „Jugopetrol Kotor“ ne zaštiti Kotor i njegove građane i uslovi prodaju nemogućnošću kupca da izmjesti  sjedište kompanije van Kotora?

·        Objasnite mladima Kotora zašto ste im oteli mogućnosti zapošljavanja u tim kompanijama.

·        Da li se gdine premijeru  briga za grad sa svjetske kulturne baštine i njegove građane vodi na način (ne)odgovorne politike koja  je otela sjedište centara institucija koje su u Kotoru nekad postojale i njihovo preselila ih u druge gradove Crne Gore (Arhiv, Zavod za zaštitu spomenika i sl.)? Da li ste time stvorili mogućnost zapošljavanja građana Kotora u njihovom gradu ili im je to pravo oduzeto?

·        Da li ste brigu o gradu pokazali na način što ste Kotoru oduzeli pravo vlasništva na mnoge objekte koji su naši preci gradili, pa između ostalog i na objekat koji pominjete kao „bivši zatvor“, a koji uzgred, već godinama prijeti da se uruši  zbog načina na koje Ministarstvo kulture vodi brigu o ovom značajnom spomeniku kulturne baštine?

·        Da li ste brigu o Kotoru i njegovoj kulturnoj baštini pokazali na način što je Vaše Ministarstvo održivog razvoja i turizma dozvolilo devastaciju  Perasta i njegovih ostrva, kada ste dozvolili gradnju u Kostanjici, a zbog koje možemo izgubiti status grada pod zaštitom UNESCO-a?

·        Da li ste brigu o Kotoru i njegovom svjetskom značaju pokazali donoseći zakon po kojem Kotor nije grad, već naselje sa karakteristikama grada?

·        Da li je gdine premijeru (ne)odgovorna politika prema gradu to što Vlada Crne Gore već više od 10 godina ne ispunjava preuzetu obavezu po Ugovoru za izgradnju sportske hale u Škaljarima, jer nije uplatila svoj dio novčanih sredstava, da bi se ista završila?

·        Da li je briga za grad i njegovu omladinu to što niste završili rekonstrukciju zatvorenog bazena „Nikša Bućin“, pa naši vaterpolisti i njihov podmladak evo već treću ili četvrtu godinu nemaju u svom gradu gdje da treniraju, uprkos Vašem obećanju da će svi poslovi biti završeni za godinu dana?

Ona ističe i da bi u ime kotorske URE imala da nabraja još puno toga, ali da je zaključak isti  – „U potpunosti se slažemo sa Vašom izjavom da je u „proteklom periodu Kotor bio izložen jednoj neodgovornoj politici“  Vas i Vaših prethodnika.Vaša samokritičnost iznijeta prilikom zadnje posjete Kotoru je potpuno na  mjestu“ stoji na kraju saopštenja Ljiljane Popović-Moškov, predjednica kotorske URE i članica Predsjedništva te partije.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije