19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Popularizacija i prezentacija kulturne baštine Boke i Crne Gore u Rijeci i Zadru

JU Kulturni centar Nikola Đurković Kotor / Gradska biblioteka i čitaonica u saradnji sa Savezom Crnogoraca Hrvatske, Narodnim muzejom Zadra i Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka organizovali su veoma uspješne promocije naučne publikacije dr Katarine Mitrović Benediktinci na području Barske nadbiskupije i Kotorske biskupije (9. stoljeće – 1571) i to: 10. oktobra u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i 11. oktobra u Gradskoj loži Narodnog muzeja Zadra.

O knjizi je pored autorke govorila i dr sc. Meri Zornija, sa Odjela za povijesne znanosti Sveučilišta u Zadru, dok je moderator večeri u Rijeci bio Milan Zagorac. Publikacija, u kojoj je prvi put na sveobuhvatan način obrađena istorija benediktinskog reda na području Barske nadbiskupije i Kotorske biskupije, izazvala je veliko interesovanje stručne javnosti u Rijeci i Zadru, kao i građana koji su porijeklom iz Boke Kotorske i Crne Gore.

Promocije su se realizovale u sklopu projekta Popularizacija i prezentacija kulturne baštine Boke i Crne Gore u Rijeci i Zadru, koji je finansiralo Ministarstvo kulture Crne Gore a u okviru Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2017. godinu.

Cilj projekta, za koji se može reći da je u potpunosti realizovan, jeste prezentacija i popularizacije kulturne baštine Boke i Crne Gore u Hrvatskoj u gradovima koji baštine kulturu benediktinskog reda i gdje živi značajan broj stanovnika porijeklom iz Boke Kotorske i Crne Gore.

Najčitanije