29 C
Kotor

Slušaj online radio

“Pored mora, pjevati se mora“ završen dječijom pjesmom i porukama ljubavi, mira i tolerancije

Pored mora, pjevati se mora – foto V. Ilić

Nastupom dječijih horova iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, završen je Treći međunarodni festival „Pored mora, pjevati se mora“, koji je prethodna tri dana u Herceg Novom organizovao Sekretarijat za kulturu i obrazovanje.

Veselu družinu od preko 200 mladih pjevača, mještani i gosti mogli su sresti na više scena kroz grad gdje su pjevali dio svog repertoara, a centralne manifestacije održane su u parku Boka.

Učestvovali su horovi OŠ Milija Nikčević iz Nikšića, Bubamarac iz Trebinja, Vokal kids iz Pančeva, SPD Jedinstvo iz Kotora, Raspevano srce iz Vršca, Vivak iz Sremske Mitrovice, Zvjezdice iz Podgorice i domaćini, Cvrkutići iz Herceg Novog.

Pored mora, pjevati se mora – foto V. Ilić

Prve večeri muzičkog dijela festivala predstavili su se solisti, članovi dječijih horova učesnika, odabranim pjesmama kojima su osvajali bine brojnih dječijih muzičkih festivala u zemlji i regionu. Publika je uživala u nastupima Milice Petrović, Ive Urošević i Iskre Simijanović (Vokal kids), Dunje Tomić i Viktora Kerkeza (Raspevano srce), Milice Adžić, Jane Marčeta i Mine Kozeljac (Vivak), Mone Mujović, Dunje i Uroša Milačića (Zvjezdice), Nađe Milanović i Uroša Salamadije, kao i Lene Jakšić i Vesne Vučurović (Cvrkutići). Veče su magijom plesa upotpunili članovi dječijeg baletskog i šoudens ansambla KSC DiANo. Solisti su, uz plakete, na dar dobili i knjigu bajki „Prodavnica igračaka“ naše sugrađanke, prof dr Sanje Crnogorac.

Centralna manifestacija bio je sinoćnji susret dječijih horova „Pored mora, pjevati se mora“ u okviru koje je nastupilo osam horova i predstavilo se brižljivo biranim repertoarom. Pjesmom su, kako je i obećano, donijeli radost, iskrenu dječiju sreću, rasplesali publiku i pjesmom probudili „svaku hercegnovsku skalu, kulu, mimozu, morski talas… i zagrijali srca ljubavlju“. Za uspomenu na festival i lijepo druženje, horovođama su plakete i poklone uručile predstavnice Sekretarijata za kulturu i obrazovanje, Marija Radulović i Olga Pejović, a poklone u ime domaćina – hora Cvrkutići, predala je dirigentica Lidija Ivanović.
Učesnici festivala upoznali su i dio ljepota Boke na izletu brodom kroz zaliv, sa kojeg nose lijepe utiske.

Podsjećamo, prvo veče festivala bilo je posvećeno mladim pjesnicima i piscima iz hercegnovskih osnovnih škola koji su nagrađeni na državnim i međunarodnim literarnim konkursima.

Najčitanije