9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Porto Montenegro: Počinje uplovljavanje jahti

Tivat panorama - foto Anton Gula Marković Boka News
Tivat panorama – foto Anton Gula Marković Boka News

Marina Porto Montenegro u Tivtu, dobila je sva institucionalna odobrenja koje je formirala Vlada Crne Gore, za uplovljavanje jahti i superjahti tokom globalne pandemije Covid 19. Prema povratnoj informaciji nautičke klijentele sa Mediterana pa čak i dalje, prva uplovljenja se očekuju već za narednih nekoliko dana.

Ono sto je bitno istaći je da će sva plovila koja se vežu u Porto Montenegro poštovati  period karantina od 14 dana, a u slučaju pojave oboljena COVID 19 na plovnom objektu i duže.  Osim smanjenja obaveznog perioda trajanja karantina sa 28 na 14 dana, NKT će vjerovatno, uskoro, i omogućiti da se u vrijeme karantina računa i vrijeme koje su jahta i lica na njoj, provela u plovidbi od posljednje luke do momenta dolaska u Crnu Goru.

Porto Montenegro će obezbjediti zaštitu stranih plovnim objekata i njihovih posada, dopremanje hrane i higijenskih sredstava, pružanje medicinske pomoći, snadbijevanje vodom, gorivom i elektrićnom energijom, preuzimanje otpada od stranog plovnog objekta, kao i druge potrebne mjere kojima se omogućava siguran i pristojan boravak posade na stranom plovnom objektu, a za vrijeme samoizolacije.  Nakon isteka karantina i izolacije, posada stranog polovnog objekta je dužna primjenjivati sve važeće mjere koje za građane Crne Gore donosi Ministarstvo zdravlja.

Svi zakupci u nautičkom naselju, njih preko 60, poštuju odluke i mjere zaštite od virusa COVID 19 koje je definisalo NKT Vlade Crne Gore, i po tim instrukcijama djeluju, od kad su ponovo, otvorili svoje biznise 4. maja – butici svjetskih brendova, parfimerija, frizerski i kozmetički saloni, jahting agencije. A od 18. maja, prema dosadašnjim najavama i smjernicama, pridružiće se i restorani, kafići i kafeterije koji posluju u sklopu nautičkog naselja Porto Montenegro.

Najčitanije