12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Odgovor Opštini Tivat – Vjerujte Kusovcu, ili sopstvenim očima

Plate Rajke Jovicevic iz njenog kartona za 2019 sa sajta ASK

Najnovije regovanje Opštine Tivat i njihov pokušaj odbrane neodbranjivog (teze da lani nisu povećavane plate dijela lokalnih javnih funkcionera) po sistemu „vjeruješ li ti meni ili sopstvenim očima“, dokazuje samo jedno – da se intelektualno-moralni modus operandi gradonačelnika dr Siniše Kusovca po kome je on nadaleko poznat, na žalost proširio i na njegove saradnike u PR službi lokalne uprave.

Stupidnost pokušaja dokazivanja da uvećani iznosi, nota bene- NETO PLATA, koje su lani dobijali i u izvještajima ASK-u prikazivali neki lokalni funkcioneri, zapravo nije to već nešto drugo, graniči se sa idiotlukom onih koji „dokazuju“ da je Zemlja ravna ploča i da je DPS partija ljevice koja se zalaže za socijalnu pravdu. Još jednom dakle, pozivam mudre glave iz kabineta gradonačelnika Kusovca da dobro pogledaju što piše u imovinskom kartonu jedne od funkcionerki Opštine koji ovdje prilažem, te koliko se međusobno razlikuju cifre koje je dotična svakog mjeseca dobijala na ime OSNOVNE (dakle NETO) plate.

Moram li vam ovdje javno reći kao se, nakon ovakvog blama, pravim imenom nazivaju oni koji su u januaru u reagovanjima Opštine na moje tekstove oko funkcionerskih plata decidno ustvrdili: „Primanja lokalnih funkcionera u Tivtu, u odnosu na nekoliko mjeseci ranije, nisu porasla uopšte, a pogotovo ne „značajno“….” ?  Mislim da te moralne kategorije, i bez mog tumačenja, na sreću razlikuje i adekvatno imenuje svaki, pa i ispod prosječno inteligentni građanin Crne Gore.

Apropo njihovog pokušaja spinovanja ove priče na moje navodno nepoznavanje razlike u kategoriji bruto i neto plata, i za to postoje jasni podaci koji opet dokazuju samo njihovu nezajažljivost i gramzivost. Neka pogledaju na sajtu iste te Opštine koju ovako „uspješno brane“: trošak za bruto zarade i doprinose na teret poslodavca za period 1.1. – 31.03.2019. bio je 741.329 eura, a isti taj iznos za period 1.1.-31.03.2020. nekako je narastao na 777.625 eura. U neto iznosu za plate, sa lanjskih 420.090 eura u prvom kvartalu, došli smo na ovogodišnjih 450.902 eura. Biće da ja ni ovdje ne znam što je veća, a što manja brojka ili će mi lumeni iz Kusovčevog kabineta reći da su ove godine svinjske polutke za zimnicu vrijendnih opšptinksih pregalaca, bile osjetno skuplje nego lani ?

U svemu ovome samo je jedna stvar degutantna – spremnost čitave jedne institucije koja se zove Opština Tivat da poput svog čelnika, besprizorno ne govori istinu. Oni to rade ne samo kada su njihova pozamašna primanja u pitanju, a koja oni kontiniurano „bilduju“ svim mogućim  i zamislivim sredstvima – od zimnice, staža, regresa, naknada za neiskorištene odmore, do varijabli i stimulacija, već to na žalost, čine i tvrdeći da imaju odličnu saradnju, pored ostaloga i sa dopisnicima sva četiri dnevna lista iz Tivta. E, jedan od ta četiri sam ja, a sa mnom ne da Opština Tivat nema dobru saradnju i već duše vrijeme ne odgovara na moje novinarske upite, već dinamično pokušava da obmane javnost o svemu što ja argumentovano napišem za nepočinstva aktuelne lokalne administracije. Ja sam im naredan – neka slobodno nastave i dalje ovako „pametno“ i mudro, kao što to čine u vezi ove teme gdje brojevi jasno pokazuju jedno, a Kusovac i njegovi PR saradnici tvrde da nas naše sopstvene oči varaju.

/Siniša Luković/

novinar ND Vijesti

Najčitanije