16 C
Kotor

Slušaj online radio

Porto Montenegro zaključao park kod Doma vojske

Građani Tivta uzgubili su još jednu nekadašnju javnu zelenu površinu u svom gradu, a koju im je prije desetak godina, oduzela Vlada Crne Gore i dala jednom od velikih stareških stranih investotora. Riječ je o malom parku i kompleksu sportskih terena kod zgrade bivšeg Doma Vojske na Seljanovu- aktuelne uprave zgrade kompanije Adriatic Marinas- Porto Montenegro, a čije su kapije zaključane i pristup građanima u tu zelnu oazu onemogućen već tri mjeseca.

Porto Montenegro je ovaj park posađen još u vrijeme Austro-Ugarke da ukrasi okolinu nekadašnjeg oficirskog kluba i stambenih zgrada za visoke mornaričke oficire na Seljanovu, za javnost zatvorio još krajem marta pozivajući se na mjere NKT-a i opštinskog Tima za zaštitu i spašavanje Tivta koji su tada zatvorili sva šetališta igrališta, parkove i slične javne prostore u gradu radi spriječavanja širenja epidemije koronavirusa. Iako su u međuvremenu te mjere ukinute, mali park na Seljanovu ostao je zaključan i zatvoren za širu javnost jer je Porto Montenegro računao da će ovdje biti domaćin jednog dijela teniskog turnira Novaka Đokoviča Adria Tour, a što s međutim, nije desilo. Uprkos tome što Đoković i njegovi partneri nisu došli da  igraju na kompleksu teniskih terena u blizini nekadašnjeg Dom Vojske u Tivtu, mali park je ostao zatvoren što je proteklih dana izazvalo negodovanje većeg broja Tivćana, posebno roditelja manje djece sa Seljanova koji su na taj prostor – jedinu parkovsku površinu u tom najvećem tivatskom naselju, ranije često izvodili i šetali svoju djecu.

Iz Porto Montenegra nam je nezvanično rećeno da park do daljnjeg neće biti otvaran za javnost, već će samo njegovi sportski sadržaji – tereni za tenis, skvoš, balon teniska sala i ostalo, biti dostupni klijuentima tog nautilčko-turističkog centra i rekrativcima koji koriste i plaćaju usluge Porto Montenegro Sportskog kluba.

„Uređenjem Jadranske magistrale, koja je u neposrednoj blizini, istočna granica teniskog centra i bašti sada je zaštićena od sve gušćeg saobraćaja.  Unutar samog centra, Porto Montenegro smatra da sada ima potencijal za unaprijeđenje teniskih sadržaja, u cilju održavanja manjih turnira, u budućnosti, u Tivtu. U okviru tog unaprijeđenja, planirani su dodatni teren za padel tenis i štand sa osvježenjem, a prostor će se napraviti gdje se, po potrebi, mogu postavljati privremene tribine. S obzirom na to da su planirani radovi za ovo proljeće odloženi zbog pandemije prouzrokovane virusom COVID-19, detaljnije planove vezane za naše sportske sadržaje ćemo dostaviti kada budu kompletirani.“-rekli su nam tim povodom  iz menadžmenta kompanije Porto Montenegro.

Mali park – zaključana kapija

Ističu da se, nakon završetka tih radova, “nadamo da ćemo moći ponuditi tenis kao atrakciju za posjetioce i kao sportski sadržaj za lokalnu zajednicu na jednom sasvim novom nivou, zajedno sa drugim novim sportskim sadržajima koji će biti dio susjednog objekta Boka Place, u sklopu daljeg razvoja Porto Montenegra kao vodeće integrisane nautičke zajednice na samom Jadranu, učvršćujući poziciju Tivta kao glavnog turističkog centra Boke.“

U prevodu – Tivćani se „mogu pozdraviti“ sa još jednim dijelom svoga grada – malim parkom oko Doma Vojske na Seljanovu koji im je bio dostupan i otvoren za građane svih prethodnih decenija dok su se njime koristile vojske Austro-Ugarske, kraljevine i socijalističke Jugoslavije, a na to je tačku stavila Crna Gora koja je velelepni tivatski Dom Vojske izgrađen 1989. za stogodišnjicu Arsemala,  2007. godine prodala, a njegovu uređenu okolinu površine par desetina hiljada kvadrata izdala u zakup na 90 godina kompaniji Adriatic Marinas.

Inače, po aktuelnoj Državnoj studiji lokacije Arsenal koju je Vlada Crne Gore lani ponovno mijenjala po željama Porto Montenegra, a u Skupštini usvojila aktuelna DPS-SD-HGI većina, ovaj park bi u dogledno vrijeme mogao čak i da potpuno nestane jer su na njegovom mjestu planeri predvođeni podgoričkim arhitektom Mladenom Krekićem ucrtali više ekskluzivnih privatnih vila koje Porto Montenegro ovdje može graditi radi prodaje na tržištu.

Izvor:S.L

Najčitanije