16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Poruka Zelenskog na godišnjicu rata u Ukrajini: Pobijedit ćemo!

Obljetnica ruske invazije na Ukrajinu Foto: Toby Melville / Reuters

Na današnji dan prije godinu dana Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu, što je izazvalo najveći rat u Europi od Drugog svjetskog rata. Poginuli su deseci hiljada ljudi i uništeni cijeli gradovi. Milioni stradalnika napustili su Ukrajinu.

U Kijevu, u ponoć, oglasila su se zvona crkve svetog Mihaela, nakon čega je intonirana himna. Ispred crkve izloženi su uništeni ruski tenkovi i vojna oprema, simboličan iskaz ukrajinskog optora i vjere u pobjedu. 24. februara 2022. Ukrajinci nikada neće zaboraviti…

Čelnici G7 i Zelenski razgovarat će o sankcijama

Američki predsjednik Joe Biden razgovarat će u petak na video konferenciji s čelnicima G7 i Zelenskim kako bi objavio sankcije svima koji pomažu Rusiji. Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan je rekao da će SAD Ukrajini poslati novi paket vojne pomoći u vrijednosti od dvije milijarde dolara.

Rekao je da će zemlje skupine G7 najaviti u petak novi krug sankcija koje će uključivati zemlje koje pokušavaju dopremiti proizvode koji su uskraćeni Rusiji u sklopu sankcija.

– Kako vrijeme prolazi vidjet ćete trajnu eroziju kvalitete i sposobnosti ruskoga gospodarstva, rekao je Sullivan.

Izgledi za skoro okončanje rata su gotovo nikakvi

Istovremeno, ukrajinska vojska javila je o pojačanim ruskim vojnim aktivnostima uoči godišnjice, s najmanje 25 gradova i sela u tri sjeverne oblasti koje su pod ruskom vatrom.

Reuters dodaje da ne može potvrditi izvješća s bojišta.

Rusija trenutno kontrolira oko petine ukrajinskog teritorija, a rat, kojeg Rusija naziva “specijalnom vojnom operacijom” za zaštitu svog suvereniteta, pretvorio se u zamornu rovovsku bitku, iscrpljujuće ratovanje sa sve većim gubicima na obje strane, posebice oko istočnog grada Bahmuta.

Zapadni dužnosnici procjenjuju ruske žrtve na 200.000 poginulih i ranjenih, no krajem godine je jedan od vodećih američkih generala procijenio broj žrtava na obje strane na više od 100.000.

Milijuni Ukrajinaca su pobjegli pred ratom, a deseci tisuća civila su ubijeni. Zapad i Ukrajina optužuju Rusiju za ratne zločine, no Moskva odbacuje te optužbe i tvrdi da ne napada civile.

Rat je naštetio svjetskom gospodarstvu, a u međunarodne odnose se uvukao duh Hladnog rata.

Izgledi za skoro okončanje rata su gotovo nikakvi, što je potvrdio i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

– Ne znamo kada će rat završiti, ali znamo da kada završi moramo sve učiniti da se povijest na ponovi, rekao je Stoltenberg i dodao da se mora spriječiti ugrožavanje europske sigurnosti.

Zelenski uvjeren je u pobjedu svoje zemlje

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij obilježio je u petak prvu godišnjicu ruske invazije na njegovu zemlju prkosnom porukom u kojoj je naglasio da će Ukrajinci na kraju pobijediti.

U videu objavljenom u medijima i naslovljenom “godina nepobjedivosti”, 45-godišnji predsjednik sjedio je za stolom i prisjetio se kako se obratio Ukrajincima prije godinu dana, u trenutku kad su Kijev i svijet uzdrmani zbog ruskog pokretanja invazije.

Prije godinu dana na današnji dan, s ovog istog mjesta oko sedam ujutro, obratio sam vam se kratkom izjavom, u trajanju od samo 67 sekundi, rekao je u 15-minutnom govoru, uz svečanu glazbu u pozadini.

– …mi smo jaki. Spremni smo na sve. Pobijedit ćemo svakoga. Ovako je počeo 24. veljače 2022. Najduži dan u našim životima. Najteži dan u našoj novijoj povijesti. Rano smo se probudili i od tada nisam spavao.

Zapadni vojni dužnosnici procjenjuju žrtve na obje strane najvećeg sukoba u Europi od Drugog svjetskog rata na više od 100.000 ubijenih i ranjenih. Deseci tisuća civila također su poginuli, dok su milijuni pobjegli pred prijetnjom borbi.

– Gotovo svatko ima barem jedan kontakt u svom telefonu koji više nikada neće podići slušalicu, rekao je Zelenski.

– Onoga tko neće odgovoriti na SMS ‘Kako si?’. Ove dvije jednostavne riječi dobile su novo značenje tijekom godine rata.

Ukrajinske snage spriječile su brzu rusku pobjedu početkom 2022., a sukob, koji Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom, pretvorio se rovovsku bitku na istoku i jugu zemlje. Budući da čelnici obiju zemalja ne pokazuju znakove povlačenja, izgledi za skori kraj borbi izgledaju sumorno.

Zelenskij, koji je odigrao ključnu ulogu u prikupljanju financijske i vojne pomoći iz cijelog svijeta za održavanje ukrajinske obrane pred mnogo većom vojskom, pohvalio je svoj narod.

Postali smo jedna velika vojska … u kojoj svi daju svoj doprinos, rekao je. Opisao je 2022. godinu kao godinu otpora, hrabrosti, boli i jedinstva.

– Glavni je zaključak da smo preživjeli. Nismo poraženi. I učinit ćemo sve da pobijedimo ove godine!

Najčitanije