15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Posada car carriera spasila više od 300 ljudi s tonućeg broda: Nominirani za iznimnu hrabrost na moru

Brod – car-carrier-helios-leader-Foto: NYK

Zapovjednik i posada broda za prijevoz automobila Helios Leader, koji su spasili više od 300 osoba iz koćarice koja je tonula u Južnom kineskom moru, među nominiranima su za godišnju nagradu IMO-a za iznimnu hrabrost na moru.

Zapovjednik i posada broda za prijevoz automobila Helios Leader, (Pure Car & Truck Carrier – PCTC) kojim upravlja NYK, nominirani su za nagradu Međunarodne pomorske organizacije. Posadu ovog broda nominirali su Indija i Singapur nakon akcije spašavanja u studenom prošle godine kod obale Mijanmara.

Naime, skupina od ukupno 303 državljanina Šri Lanke pokušali su koćaricom otploviti prema Kanadi, no njihov brod počeo je tonuti u Južnom kineskom moru, oko 260 nautičkih milja od Vung Taua u Vijetnamu. Posada car carriera s broda je spasila ukupno 264 muškarca, 19 žena i 20 djece, koji su predani vijetnamskim vlastima, javlja TradeWindsNews.

Posada Helios Leadera jedna je od više od 40 nominiranih kandidata za nagradu IMO Honours for Exceptional Bravery at Sea. Kandidate su nominirale 22 države i agencije IMO-a, prema popisu koji je objavio IMO.

Među nominiranima su i kapetan i posada UAE broda NCC Najem, chemical tankera od 45.400 dwt, koji su u avgustu kod Malezije spasili 28 muškaraca i sedam žena s broda koji se prevrnuo.

Jedan od kandidata s dvostrukom nominacijom su zapovjednik i posada kruzera Carnival Paradise, i to za dva različita spašavanja migranata iz Kube koji su plovili u improviziranim brodovima.

Glavnu nagradu prošle godine osvojio je kineski prvi časnik product tankera Xu Bo, koji je skočio s broda u hladne vode kineskog Žutog mora kako bi spasio dva brodolomca sa splavi za spašavanje koja je tonula.

Unatoč temperaturama od -10 stupnjeva Celzijevih, časnik je doplivao do splavi za spašavanje i uspio oko dvojice muškaraca učvrstiti uže. Uz pomoć ostalih članova posade uspješno su prebačeni na palubu tankera. Međutim, jedan od muškaraca preminuo je od hipotermije.

Pročitajte više: Nevjerojatna priča o herojstvu: Prvi časnik tankera skočio u more kako bi spasio dva brodolomca

Uži izbor kandidata sastavit će se od ovogodišnjeg popisa nominiranih, a žiri će o pobjedniku odlučiti u julu.

Najčitanije