21.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Posjeta turista u Tivtu trenutno na nivou od 93 posto u odnosu na 2019.

Tivat – mikophotography montenegro

U svim vidovima registrovanog smještaja u Tivtu trenutno boravi 8.539 zvanično prijavljenih turista, što je čak 93% posjete u odgovarajućem vikendu 2019.godine.

Kazala nam je to juče direktorica Turističke organizacije Tivat Danica Banjević dodajući da tivatski hoteli koji su prošle nedjelje bilježili 8 odsto veću popunjenost nego turistički rekordne 2019. sada imaju skor koji je za 3 odsto manji od nivoa posjete koji su imali u odgovarajučem vikendu te, za turistilke poslenike, relevantrne godine za poređenje uspjeha sezone.

„Posjetom u hotelima možemo biti vrlo zadovoljni, posebno sa činjenicom da su največi i najluksuzniji hoteli poput „Regent Porto Montenegra“ ili „The Chedi Luštica Bay“ već duže vrijeme popunjeni do posljednjeg mjesta. Raduje i podatak da se u međuvremneu poboljšava i posjećenost privatnog smještaja u kome je proše nedjelje bilo 20% manje gostiju nego 2019, a već sada je taj minus smanjen na samo 6% .“- istakla je Banjević.

Ona je kazala da je nakon relativno loše predsezone kjer je Tivat po podacima Monstata za pet mjeseci 2021. imao 60% manje dolazaka i 37% manje noćenja nego u uporednom periodu 2019., špic ovogodišnjeg turističkog ljeta u Tivtu donio dobru posjetu i veliki broj turista, prevenstveno iz zemalja regiona.

„Najbrojniji na Tivatskoj rivijeri su gosti iz Srbije, ali ima i dosta Rusa i Ukrajinaca. Ove sezone novootvorneo je tržište Kazahstana koje se za sada, pokazalo prilično dobro pogortvo za luksuznije hotele, ali u zadnje vrijeme i za izdavaoce privatnog smještaja više kategorije. Kazahtanci su i gosti koji imaju nešto dublji džep, pa su stoga i veći potrošači od turista iz država regiona.“- kazala je Banjević dodajući da je TO Tivat promptno reagovala na otvaranje tog novog emitovnog tržišta iz srednje Azije, napravvši posebni promotivni film za kazahstansko tržište, a u avionima nacionalne kompanije te drave „Air Astana“ putnicima je dostupna posebna publikacija sa tekstom o Tivtu na šest strana. Po riječima Banjević, Rusi su i ove godine prilično brojni gosti na Tivatskoj rivijeri, iako zbog obustave redovnog aviosaobraćaja između te države i Crne Gore uslijed političkih okolnosti, oni ove godine da bi došli do Boke, imaju znatno komplikovaniji i skuplji, indirektni avio transfer preko trećih zemalja.

Tivat – foto Boka News

Gledano kroz prizmu naplate svih prihoda Turističke organizacije Tivat (boravišne takse, turističke takse i članskog doprinosa), ova sezona je prilično obećavajuća iako je u odnosu na 2019. značajno promijenjen obrazac naplate članskog doprinosa, pa su iznosi prihoda po tom osnovu i normativno umanjeni.

„Za šest mjeseci ove godine TO Tivat je imala 136.012 eura prihoda po svim osnovama, što je  26% manje nego u prvim polugodištu 2019. kada su prihodi iznosili 184.831 euro. Najveći je naravno, bio pad prihoda od boravišne takse koje je za šest mjeseci ove godine naplaćeno 40% manje nego prije dvije godine, ali treba imati u vidu da je predssezona 2021 bila slaba jer su tokom prvih nekoliko mjeseci ove godine još bile na snazi oštre epidemiološke i restriktivne mjere nekih država u putovanjima prema Crnoj Gori.  Od maja na ovamo stanje se značajno popravlja, o čemu svjedioči i podatak da su naprimjer, samo punktovi naše Turističke organizacije po gradu, tokom prvih dvadeset dana jula mjesceca naplatili boravišne takse u iznosu tek 15% manjem nego u upotrednom periodu 2019.“- kazala je Banjević dodajući da je boravišne takse za plovne objekte u nautičkom turizmu  ove godine do 21.jula naplaćeno ukupno 21.025 eura, što je tek 15% manje nego u uporednom periodu 2019.

Direktorica TO Tivat kao jendu od lošpijih karakteristika ovogodiponje sezone ističe da zbog nedostatka letova za pojedine države poput Švedske, Finske, Norveške, Holandije ili Belgije ili restriktivnih mjera koje neke države poput Velike Britanije još drže za putovanja njihovih državljana u Crnu Goru, ipak bilježi manji broj turista sa zapadnog tržišta.

„Ipak, kako sada stvari stoje, ja očekujem da ćemo ako situacija sa epidemijom ne eskalira, imati vrlo dobru postsezonu što je za nas jako bitno jer smo naprimjer, 2019. u novembru mjesecu u Tivtu imali skoro isti obim prometa što se ostvarenih prihoda tiče kao u maju te godine, dok je oktobar bio na nivou ostvarenog u junu mjesecu“- podvukla je direktorica TO Tivat.

Izvor:S.L.

Najčitanije