32.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Poslije sedam godina od optuženja protiv troje Kotorana obustavljen krivični postupak usljed nedostatka dokaza

Kotor – Foto Boka News – arhiv

Specijalni tužilac Vukas Radonjić danas je u podgoričkom Višem sudu odustao od krivičnog gonjenja braće Nikole i Igora Andrića i Tripa Moškova koje je raniji nadležni tužilac optužio da su kao pripadnici 14-člane kriminalne grupe koju je predvodio Kotoranin Slobodan Kašćelan za račun ove kriminalne organizacije održavali nezakonito postavljene kamere koje su snimale pripadnike rivalskog “škaljarskog” klana.

– Do sada nije izveden ni jedan dokaz protiv Nikole i Igora Andrića i Tripa Moškova. Posebno kod činjenice da su negirali izvršenje krivičnog djela pojašnjavajući da su pomagali Iliji Dedoviću kao komšiji koji ih je zamolio da skinu kamere sa uličnog stuba – precizirao je tužilac Radonjić.

Radonjić je istakao da je ovo možda odluka SDT-a koja remeti dosadašnju praksu u kojoj se ranije čekala kasnija faza postupka za ovakve predloge.

– Ali obaveza SDT-a je da postupa profesionalno i zakonito, smatram da je ovo momenat da donesem takvu odluku- naglasio je tužilac Radonjić.

Odluka SDT-a o odustajanju krivičnog gonjenja Andrića i Moškova uslijedila je nakon što je sudsko vijeće kojim predsjedava sutkinja Nada Rabrenović saopštilo da se vještak za informacione tehnologije Balša Savić neće ponovo saslušavati kao svjedok u ovom postupku.

Sa odlukom suda saglasio se i specijalni državni tužilac Vukas Radonjić napominjući da nije u skladu sa zakonom da jedno lice ima svojstvo vještaka i svjedoka u jednom postupku.

– Bilo mi je nezamislivo da svjedok Savić ima dvojaku funkciju u ovom postupku. Osim toga, kad imamo u vidu da svjedok nije utvrdio identitet lica koje mu je dalo mito, možda bi insistiranje na njegovim saslušanju vodilo ka odugovlačenju postupka -kazao je on.

Tužilac Radonjić je podsjetio da je na jednom od prethodnih ročišta sud iz spisa predmeta izuzeo iskaz koji je Savić dao u istrazi i da se SDT nije žalilo na tu odluku krivičnog vijeća.

– S obzirom da je iskaz svjedoka izdvojen i da se SDT ranije nije žalilo, smatram da je jedina pravna i zakonita odluka da se odustane od optuženja protiv Nikole i Igora Andrića i Tripa Moškova – naveo je između ostalog Radonjić.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije