19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Postavljen valograf, instrument za ispitivanje i praćenje parametara talasa na moru

Valograf Sigma WEC ppostavljen u akvatorijumu Volujice

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologuju Crne Gore u saradnji sa pomorskim vlastima, minulog vikenda je u akvatorijumu kod rta Volujica u Baru postavio specijalnu naučno-istraživačku plutaču – valograf.

Plutaća-valograf tipa Sigma WEC postavljena je na poziciji 42 04.862 N i 19 04.261 E i na njoj će biti do 31.decembra 2023.godine. Plutača je obilježena karakterističnim žutim bljeskajućim svjetlom sa periodom bljeska svake dvije sekunde, a koje se vidi na udaljenosti od najmanje milju ipo. O postavljanju plutače preko radio oglasa koje emituje Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore, obaviješteni svu svi učesnici u pomorskom saobraćaju na ovom dijelu Crnogorskog primorja.

Valograf je inače, mjerni instrument namijenjen za ispitivanje i praćenje parametara talasa na moru, morskih struja i za ispitivanje mogućnosti konvertovanja energije morskih  talasa u električnu energiju.   Plutaču je razvila i proizvela firma Sigma Energy iz Slovenije. Ona je inače, već ranije  crnogorskim vodama testirala prototip ove plutače koja se osim za naučna mjerenja, koristiti i kao mini-generator električne energije u koju WEC plutača konvertuje vertikalno kretanje, odnosno kinetičku energiju morskih valova.

Izvor:S.L.

Najčitanije