13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Potvrđena presuda: Dr Đorđević mora da se iseli iz Instituta Igalo

Institut Igalo

Apelacioni sud je potvrdio presudu Privrednog kojom je usvojen tužbeni zahtjev Instituta dr Simo Milošević i naloženo dr Borku Đorđeviću i njegovom Mediteranskom hirurškom centru za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju da se isele iz prostorija Instituta.

Prvobitnu istovjetnu presudu Apelacioni sud je ukinuo tražeći da se u ponovljenom postupku pribavi dokumentacija o registraciji Mediteranskog centra koji je prije 28 godina partnerski osnovan sa Institutom te da se utvrde okolnosti po pitanju arbitražne klauzule na koju su tuženi ukazivali.

Mediteranski centar je osnovan na rok od 25 godina, pa je Institut, nakon isteka ugovora tražio da mu se vrati poslovni prostor od 1,4 hiljade kvadrata, koji je činio osnivački udio od 40 odsto. Stav prvostepenog suda je bio da je osnov za tužbeni zahtjev za iseljenje nastao momentom prestanka ugovora, čime je i istekao rok na koji je ovaj centar bio osnovan.

To što Mediteranski centar nije izbrisan iz Centralnog registra privrednih subjekata nije od značaja, smatra sud, jer se u praksi nije dešavalo da se preduzeća osnivaju na određeno vrijeme, iako zakon daje takvu mogućnost. Činjenica jeste da kao pravno lice ne postoji od septembra 2016. godine kada je ugovor istekao, pa je Institut bio primoran da podnese ovakvu tužbu kao jedini način da zaštiti svoju imovinu, stav je prvostepenog suda.

– Po nalaženju ovog suda pravilno je postupio prvostepeni sud kada je odlučio kao u izreci pobijane presude, jer je u ponovnom postupku prvostepeni sud u potpunosti postupio po ukidnom rješenju ovog suda i izveo sve parnične radnje i raspravio sva sporna pitanja na koja mu je ukazano od strane ovog suda – stoji u odluci Apelacionog suda koji ukazuje da je otpao pravni osnov za zadržavanje poslovnog prostora, jer je nesporno istekao ugovoreni rok na koji je Mediteranski centar osnovan.

Ovaj sud bio je saglasan i sa stavom da ugovorena arbitraža u Ženevi nije od uticaja na ovaj spor, imajući u vidu da je riječ o povraćaju imovine nakon isteka ugovora. Kompenzacioni prigovor dr Đorđevića kojim je tražio isplatu dva miliona eura uloženih u centar i ovaj sud je ocijenio nedozvoljenim, imajući u vidu da je, između ostalog, protekao zakonski rok za takav prigovor.

– Potraživanje tužioca nije moguće prebiti sa bilo kojim zahtjevom drugotuženog, jer je predmet tužbenog zahtjeva predaja u posjed nepokretnosti, pa u odnosu na takav zahtjev nije moguće istaći kompenzacioni prigovor, jer se navedena potraživanja ne mogu prebiti, kako je to tražio drugotuženi – navodi se u odluci Apelacionog suda.

Ugovor o osnivanju Mediteranskog centra 1992. godine potpisali su Institut i kompanija Atalanta koja je imala 60 odsto udjela u vlasništvu. U međuvremenu je njihov udio otkupio dr Đorđević, pa je ugovor koji je prvobitno potpisan na deset godina, produžen na još 15. Nakon isteka, Institut nije imao namjeru da ga produži, a dr Đorđević da iseli iz prostorija, zbog čega je sudski traženo iseljenje.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije