10 C
Kotor

Slušaj online radio

Povjesničari iz regije osudili zloupotrebu povijesti za agresiju na Ukrajinu

Protest Ukrajinaca protiv invazije Vladimira Putina na njihovu domovinu

Pedesetak povjesničara iz zemlja članica bivše Jugoslavije potpisalo je Deklaracije “#obranimo povijest” u kojoj su osudili falsificiranje povijesti i njenu zloupotrebu za opravdavanje ratne politike i agresije prema suverenoj i međunarodno priznatoj državi Ukrajini.

Zloupotreba povijesti u političke svrhe dovela je prije nekoliko desetljeća do tragičnih ratova na prostoru bivše Jugoslavije i zato upozoravamo na opasnost manipuliranja prošlošću radi raspirivanja mržnje, proizvodnje rata, dehumanizacije neprijatelja i opravdavanja ratnih zločina, kaže se u deklaraciji koja je u srijedu navečer objavljena na portalu historiografija.hr, a prije toga na nekoliko mrežnih stranica u zemljama potpisnika.

Historija je slobodna i autonomna znanstvena disciplina koja služi istraživanju i razumijevanju procesa iz prošlosti. Historija ne smije služiti legitimiranju bilo čijih partikularnih nacionalnih aspiracija i teritorijalnih pretenzija, ističu povjesničari iz Zagreba, Podgorice, Beograda, Pule, Sarajeva, Splita – Mostara, Koprivnice, Ljubljane, Novog Sada, Tuzle, Skoplja i Nikšića.

“Ustajemo u obranu naše discipline! Zahtijevamo od svih političara, kako u našim zemljama, tako i relevantnih političara na međunarodnoj sceni, da vode odgovorne politike sjećanja i nastave povijesti, da prestanu sa zloupotrebom prošlosti i da se ne oslanjaju na historičare, intelektualce i interesne grupe koji potpiruju nacionalističke strasti i šire govor mržnje da bi ostvarili vlastite interese.”

U deklaraciji se zaključuje: “Dižemo glas u obranu svoje profesije i neometanog prava na život i afirmaciju svih individualnih i kolektivnih identiteta, a u ovom trenutku, naročito ukrajinskog identiteta i slobode građanki i građana Ukrajine.”

Izvor:Hina

Najčitanije