15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Povodom Svjetskog dana muzike koncert u Risnu

Koncert

Povodom Svjetskog dana muzike, NVO ”Bocche di Cattaro” – Festival gudača Perast i NVO ”Medaur” Risan – Društvo za njegovanje kulturne baštine Risna organizuju koncert Škole za muzičke talente ”Andre Navara” iz Podgorice.

Koncert će se održati 21. juna u 20:30 časova u dvorištu palate Ivelić u Risnu, a nastupiće solisti i kamerni sastavi ove muzičke škole.

Ljubitelji muzike biće u mogućnosti da uživaju u raznovrsnom repertoaru ovih mladih talenata, dobitnika mnogobrojnih međunarodnih priznanja.

Naime, prvi put je Svjetski dan muzike oblježen 1982. godine u Francuskoj za vrijeme ljetnjeg solsticija. Tadašnji francuski ministar kulture Džek Lanž započeo je festival muzike, tj. Fête de la Musique u Parizu, zajedno sa još jednim poznatim kompozitorom Morisom Floreom koji je svirao. Ideja je bila da najduži dan u godini bude posvećen toj veličanstvenoj Umjetnosti – muzici, na način da živa muzika bude dostupna svima, bez obzira na stalež, naslijeđe ili porjeklo. Svjetski dan muzike je nakon toga počeo da se obilježava i slavi u 120 zemalja širom sveta.

Tog 21. juna svi su ohrabreni da izađu napolje i sviraju muziku, a u mnogim zemljama se ovaj dan obilježava brojnim besplatnim muzičkim događajima. U tom duhu želimo da pozovemo sve zainteresovane da na dan početka većinski omiljenog godišnjeg doba – ljeta, zajedno obilježimo Svjetski dan muzike i uživamo u bogatom repertoaru koji su nam pripremili talentovani učenici ove medjunarodno priznate škole.

NVO ‘’Meduar’’ Risan – Društvo za njegovanje kulturne baštine Risna

NVO ”Bocche di Cattaro” – Festival gudača Perast

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije