15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Povratak teretnih jedrenjaka: Nizozemski brod povezivat će luke sjeverne i zapadne Europe

Jedrenjak / tukker-all-sails-set-ecoclipper

Teretni jedrenjak, prvi brod nizozemske tvrtke EcoClipper, isplovio je na prvo putovanje iz Amsterdama prema luci Porto u Portugalu. Jedrenjak će ploviti redovnom rutom preko sjeverne i zapadne Europe.

Nakon remonta i morskih testiranja, De Tukker, teretni jedrenjak koji je izgrađen prije više od 110 godina i tijekom ‘života’ plovio kao obalni trgovački brod i školski brod, sada je ponovno zaplovio. Uz snagu vjetra i više od 300 kvadratnih metara jedara, ovaj brod može prevoziti od 50 do 70 tona tereta.

Prvi teret koji brod prevozi je čokolada koju proizvodi nizozemska tvrtka Chocolatemakers, a namijenjena je distribuciji u Europi. Kakao koji se koristi u procesu proizvodnje čokolade također je isporučen drugim jedrenjakom, Tres Hombres, iz Dominikanske Republike, piše Splash247.

“Nakon jednogodišnjeg remonta u brodogradilištu Talsma, sa zadovoljstvom smo ispratili De Tukker prema horizontu. Ovo je sljedeći korak u povratku teretnih jedrenjaka,” rekao je Jorne Langelaan, osnivač i glavni izvršni direktor EcoClippera.

De Tukker je izgrađen davne 1912. godine pod imenom Harle Tiefand, a dugi niz godina koristio se za obalnu plovidbu. U 1980-ima prenamijenjen je u školski brod u Nizozemskoj, a plovio je sve dok se nije nasukao 2011. godine. U prosincu 2019. godine prodan je njemačkoj tvrtki Spirit of the Oceans, koja ga je planirala pretvoriti u rezidencijalni brod. Međutim, nizozemski Eco Clipper je kupio ovaj jedrenjak u siječnju prošle godine.

Očekuje se da će brod stići u Porto 13. svibnja, gdje će preuzeti teret vina i maslinova ulja. Brod će također ticati luke Noirmoutier, Saint Nazaire, Penzance, Torquay i London. Iz EcoClippera kažu da ruti mogu dodati još luka.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije