16 C
Kotor

Slušaj online radio

Požari u Crnoj Gori uticali na povećanje aerozagađenja- Iz MUP-a apeluju da se ne pali vatra na otvorenom

Foto Z. Nikolić

Požari koji danima gore u središnjem i sjevernom dijelu Crne Gore, uticali su na povećanje zagađujućih materija u vazduhu, prvenstveno PM čestica, saopšteno je danas (12. avgust) Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore.

Zbog pojačane opasnosti od požara, MUP CG apeluje na građane da ne pale vatru na otvorenom i ne koriste pirotehnička sredstva.

Koncentracija štetnih PM čestica u vazduhu je zbog toga bila četiri puta veća u Nikšiću i duplo veća u Podgorici, ali su meteorološki uslovi doprinijeli poboljšanju situacije 12. avgusta.

„Iako kratkotrajne padavine, učinile su da satne vrijednosti PM čestica ovog jutra budu u okviru dozvoljenih, i kreću se oko 10 mikrograma po metru kubnom“, kazala je Ivana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine za RSE.

U toku jučerašnjeg dana, te vrijednosti su dostizale vrijednost 204 mikrograma po metru kubnom u Nikšiću, dok je u glavnom gradu Podgorici izmjereno do 110 mikrograma po metru kubnom.

PM čestice su smješa dima, čađi, kiseline i teških metala, štetne su po ljudsko zdravlje i njihova maksimalno dozvoljena vrijednost u vazduhu je 50 mikrograma po kubnom metru, što je granica koju Svjetska zdravstvena organizacija smatra bezbjednom za zdravlje.

Iz Agencije dodaju da su podaci iz Nikšića i Podgorice očitani sa automatskih analizatora i postaju validni tek nakon laboratorijske obrade akreditovane laboratorije Centra za ekotoksikološka ispitivanja.

Državna mreža mjernih stanica kvaliteta vazduha na teritoriji Crne Gore pokriva ukupno devet lokacija, tri u Podgorici, dvije u Pljevljima, te po jednu u Nikšiću, Bijelom Polju, Kotoru i Baru.

Foto Z. Nikolić

Zato u opštini Cetinje, gdje požari i dalje traju, nema podataka o njihovom uticaju na kvalitet vazduha.

Kako bi se smanjio rizik zagađenja vazduha po zdravlje ljudi, iz nevladine organizacije Green Home kao jednu od mjera preporučuju ozelenjavanje mjesta u kojima dolazi do zagađenja vazduha, jer parkovi i drvoredi, popravljaju njegov kvalitet u gradovima.

„Istraživanja pokazuju da pravilan izbor vegetacije, odnosno sadnja autohtonih vrsta može značajno da doprinese smanjenju zagađenja. Biljke stvaraju nove količine kiseonika, upijaju čestice čađi i prašine i utiču na smanjenje temperature u gradovima“, kaže Azra Vuković iz NVO Green Home za RSE.

Vuković dodaje da je među mjerama prevencije zaštite vazduha od zagađenja uzrokovanih požarom i adekvatno kažnjavanje neodgovornih pojedinaca koji ih izazivaju.

Za većinu požara koji tokom ljeta izbiju u Crnoj Gori, najčešće u centralnom i južnom dijelu, lokalne vlasti sumnjaju da su podmetnuti.

Kanader

Samo u Podgorici je krajem jula i početkom avgusta 2021. požar izbijao pet puta na Gorici, popularnom izletištu, gdje je uništena velika površina zelenila i rastinja.

Od 7. avgusta su uhapšene tri osobe osumnjičene za podmetanje požara u Podgorici, Nikšiću i Draču.

Najčitanije